Sestavine

  • 600 g brokolija
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 80 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici masla
  • 80 g krompirja
  • 100 ml belega vina
  • sol, poper
  • muškatni oreh
  • 4 sveži jurčki
  • 1 žlica ghee masla
  • Piment d'Espelette (ali čili v prahu)

Uvod

”Zvečer sva povabljena na brodet!”

”Mmmmm …”

”Torej ne potrebujeva kosila …”

”Hmmmm … Če pa sem že zdaj lačen. Ne bom zdržal do večera!”

”Dobro, naj ti bo, a naredila bom le juho.”

”Hmmmm … Kako naj me nasiti le juha?!”

”Tako, da ni le juha!”

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 351 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Brokoliju odrežemo stebla in ga razdelimo na manjše cvetove. Stebla olupimo in narežemo na 1 cm široke kolobarje. Olupljeno šalotko sesekljamo. Česen prav tako olupimo in prerežemo na polovico. Krompir olupimo in grobo naribamo.

2

Zavremo zelenjavno juho in 200 ml vode, vanjo stresemo cvetove brokolija in kuhamo 2 minuti. Nato jih s penavko poberemo iz vode, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Zelenjavni fond shranimo.

3

V loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko in česen ter pražimo 1 minuto. Nato dodamo narezana stebla brokolija in naribani krompir ter pražimo še 2 minuti. Dolijemo vino, malo pokuhamo in zalijemo z zelenjavnim fondom. Kuhamo odkrito na majhni temperaturi 20 minut.

4

Pet minut pred koncem kuhanja v juho stresemo še dve tretjini blanširanih cvetov. Juho nato gladko zmiksamo v blenderju ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

5

Jurčke narežemo na debelejše rezine in jih zlatorjavo opečemo v ponvi na ghee maslu. Solimo in popramo. V ogrete krožnike nalijemo juho, po vrhu pa potresemo s preostalimi cvetovi brokolija, pečenimi jurčki in čilijem v prahu. Zraven ponudimo quesadillas s sirom.

Oceni
1234