Sestavine

  • 600 g muškatne buče (hokaido, buča maslenka)
  • 2 manjši čebuli
  • 2 stroka česna
  • 200 g šampinjonov ali ostrigarjev
  • 1 konzerva belega fižola (340 g)
  • 1 konzerva olupljenega paradižnika (400 g)
  • 500 g manjšega krompirja
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 žlici masla
  • 100 ml belega vina
  • 5 vejic svežega žajblja
  • 700 ml zelenjavnega fonda
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Dobra stran buč ni le znotraj, kjer so peške, iz katerih stiskajo tako dobro bučno olje, temveč tudi zunaj, saj jih trda skorja varuje pred staranjem. Zato je zimska buča vedno v shrambi Šole okusov. In ko ne vemo, kaj bi danes skuhali, nam ni potrebno dolgo iskati. Takšna enolončnica se skuha sama, pogreje, ko je mrzlo, in razveseli, ko je deževno. Če imate še slivove cmoke vedno v hladilniku (zamrzovalniku), vam za današnje kosilo ni več potrebno skrbeti....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 384 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Bučo olupimo in narežemo na 3 cm velike kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Česen olupimo. Gobe narežemo na poljubno velike kose. Krompir olupimo in po dolžini narežemo na četrtine. Fižol stresemo na cedilo in ga oplaknemo z mrzlo vodo. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2

V litoželezni posodi segrejemo 2 žlici olja in pražimo gobe na močni temperaturi 2 minuti. Nato jih poberemo iz posode. Dodamo maslo in preostalo olje, rahlo segrejemo in čebulo stekleno opražimo.

3

V posodo stresemo krompir in česen ter pražimo še 5 do 6 minut. Dolijemo vino, ga skoraj v celoti pokuhamo in v ponev stresemo še grobo narezani paradižnik s sokom vred, odcejeni fižol, bučo, žajbljeve liste in gobe.

4

Dolijemo fond, začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, pokrijemo in postavimo v sredino pečice za 35 do 40 minut. Pred serviranjem enolončnico potresemo s peteršiljem.

Oceni
1234