Sestavine

  • 1 majhna hokaido buča (ca. 1 kg)
  • 3 šalotke
  • 15 g svežega ingverja
  • 3 žličke koriandrovih semen
  • 3 žlice repičnega olja
  • 1 žlička curryja v prahu
  • 1 l zelenjavne juhe
  • kajenski poper
  • sol
  • 30 g praženih in soljenih pistacij
  • 1 žlica sesekljanega koriandra (ali peteršilja)
  • 150 g jurčkov
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sveže mleti črni poper

Uvod

Če bi rekli, da mora biti bučna juha predvsem gosta, bi jo skuhali tako kot povsod. Čeprav je tudi naša gosta, le da ni zgolj zaradi buče. Biti mora, torej, gosta, a ne da žlica stoji, temveč da na njej plava vse tisto, kar jo naredi za nekaj posebnega. Jurčki so opečeni tik pred zdajci, nabrani pa včeraj. Pistacije so za grobi posip, ker bi bilo preveč dolgočasno, če bi juho potresli kar z bučnicami. To znajo vsi, za to ni potrebna Šola okusov … Je pa potrebna za to, da hrabro med pistacije zamešamo zelenja koriandra, ker se tako lepo ujema z juho, v kateri so (tudi) koriandrova zrna. Pa še malo pekoča mora biti tako gosta bučna juha!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 350 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Bučo prerežemo na polovico, izkoščičimo in olupimo. Narežemo jo na 2 cm velike kocke. Šalotko in ingver sesekljamo. Koriandrova semena fino zdrobimo v možnarju.

2

V loncu segrejemo repično olje in šalotko stekleno opražimo. Vmešamo ingver in curry, pražimo 30 sekund in dolijemo juho. V lonec stresemo še narezano bučo, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut oz. da se buča zmehča.

3

Za posip pistacije grobo sesekkljamo in zmešamo s koriandrom. Jurčke narežemo na ne pretanke rezine in jih opražimo v ponvi na oljčnem olju. Solimo in popramo.

4

Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju in precedimo skozi fino cedilo. Ponovno jo zavremo in krepko začinimo s kajenskim poprom in po potrebi dosolimo. Pred serviranjem juho potresemo s pistacijevim posipom in pečenimi jurčki.

Oceni
1234 (1 votes, average: 4,00 out of 4)