Sestavine

  • 180 ml mleka
  • 50 g mehkega masla
  • 375 g pšenične moke
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • 30 g sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • 1 jajce
  • 200 g creme fraiche
  • sveže mleti poper
  • 150 g pancete
  • 3 stroki česna
  • šopek timijana
  • 1 žlica olja
  • mleta kumina

Uvod

Brez kruha ne moremo. Brez kruha ni obroka. Brez kruha se ne najemo. Da ne nadaljujemo, kar vsi vemo: od kruha smo odvisni!

Nobena odvisnost pa ni dobra. Tudi ta, ki nas nasiti, ne. Zaradi kruha se redimo. Zaradi kruha (lahko) zbolimo. Zaradi kruha je naša prehrana dolgočasna, ponavljajoča se in vedno enaka.

Vse to pa le zato, ker je kruh vedno spremljava, dodatek, mašilo. Zakaj ni kruh vsaj včasih v glavni vlogi?

Zato smo spekli buhteljne, ki ne potrebujejo ničesar drugega. Lahko so samostojna jed. Lahko so s čim (spomladanskim zelenjavnim ragujem, na primer), a tako, da ostanejo v glavni vlogi.

Ko začnemo na kruh gledati tako, nam njegove kupljene inačice postanejo nezanimive. Od kruha nismo več odvisni. In v kruhu začnemo, končno, uživati!

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za vzhajanje)
 
Postopek
1

Mleko in maslo rahlo segrejemo v lončku. V posodi zmešamo moko, kvas, sladkor in sol. Vmešamo mleko z maslom in jajce ter z nastavkom za gnetenje v mešalniku zmešamo sestavine v gladko testo. Pokrito ga vzhajamo 40 minut.

2

Creme fraiche gladko razmešamo ter začinimo s soljo in poprom. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Panceto narežemo na tanke trakove. V ponvi segrejemo olje, dodamo panceto in jo pražimo nekaj minut. Vmešamo še česen in vse skupaj pražimo še 1 minuto. Pečeno panceto s česnom stresemo v cedilo, da se odcedi odvečna maščoba.

3

Testo tanko razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga s creme fraiche in potresemo s panceto, česnom, osmukanimi timijanovimi lističi in kumino. Testo zvijemo po dolgem in narežemo na 3 cm debele kose. S prerezano stranjo navzdol jih naložimo v namaščeni tortni model (premer 20 cm).

4

Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 20 minut. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Vzhajane buhteljne pečemo v sredini pečice 30 minut in če po vrhu preveč potemnijo, jih pokrijemo z alu folijo. Pečene buhteljne rahlo ohladimo in ponudimo z zeliščno ovčjo skuto.

Oceni
1234