Sestavine

  • 300 g bulgurja
  • sol, sveže mleti poper
  • 50 g pinjol
  • mleta kumina
  • 1 bela čebula
  • 500 g bučk
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 4 vejice koriandra (ali peteršilja)
  • 2 vejici mete
  • 150 g kremastega feta sira
  • paradižnikova marmelada

Uvod

Od ocvrtega camemberta ostane nekaj marmelade … Zato je danes za kosilo bulgur z mlado bučko in feta sirom, ki ga na graški tržnici prodaja pravi Grk. Ob njem pa je kozarec vina iz steklenice, ki je ni potrebno popiti do konca. Ker bo po toliko zelenjave prišlo na vrsto tudi nekaj mesa, v tem primeru, seveda, s perutmi.

Če je ni, se jo pa naredi, kajne … Saj to ni le jed za zelenjavarje, temveč tudi za vse, ki bi bili zjutraj radi dobre volje. Ko stopijo na tehtnico, namreč. Idealno za uživanje v okusih, ne da bi te bilo strah, da je bilo preveč. Šola okusov, skratka!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 460 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Jakot, 2014, suho, Ščurek Vino-Wine
 
Postopek
1

Bulgur oplaknemo na cedilu z mrzlo vodo. V lonec nalijemo 500 ml vode, dodamo bulgur, rahlo solimo in zavremo. Kuhamo pokrito na majhni vročini 7 minut.

2

Pinjole zlato rjavo opražimo v majhni ponvi brez maščobe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Bučke umijemo, po dolgem razrežemo na dva ali štiri kose (odvisno od debeline bučke) ter jih nato povprek narežemo na 1 cm velike kose. Peteršilj (ali koriander) in meto drobno sesekljamo.

3

V ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo, jo stekleno opražimo, potresemo s kumino in dodamo še narezane bučke. Pražimo jih na močnejši vročini, da rahlo porjavijo. Vmešamo še kuhani bulgur, pinjole, peteršilj in meto, začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom in potresemo z nadrobljeno feto. Zraven postrežemo paradižnikovo marmelado.

Oceni
1234