Sestavine

  • 80 g sardelnih filejev (inčunov)
  • 1 velik strok česna
  • šopek peteršilja
  • 50 do 70 ml oljčnega olja
  • 250 g čičerkine moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 2 beljaka
  • 150 g creme fraiche
  • črni poper
  • arašidovo ali repično olje za pečenje

Uvod

Ko je vreme, ni časa, ko je čas, pa dežuje. Poletje je prekratko, da bi zvečer sedeli na vrtu/terasi/zraku le na dopustu ali še enkrat, če imamo takrat ravno rojstni dan in je sobota … Zato je potrebno izkoristiti vsak prosti in možni trenutek – večer. Zato je potrebno vedeti, kaj bo na mizi, ko se poleti čas in vreme združita!

Zahteve so jasne: ni potrebna prava večerja, ki se dolgo kuha in potrebuje posebne sestavine, ki niso vedno doma; dovolj je prigrizek, ki pa mora biti pripravljen enostavno in hitro, upoštevati pa mora letni čas, ko se prijetni večeri lahko zavlečejo, zato mora sredi mize trajati, dokler ne gremo siti, odžejani in zadovoljni spat.

Čičerkine palačinke, ki so nastale na osnovi socce, jedi iz Nice, kjer naredijo iz socce, moke iz čičerke, gosto polento in jo imajo sladkano radi tudi na ulici, so sveže spečene, toda na zalogo, saj so dobre tudi ohlajene. Omako iz sardelnih filejev je potrebno le zmešati, creme fraiche pa le vzeti iz hladilnika. Skratka, če boste kupili čičerkino moko, boste vedno pripravljeni!

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2014, Ducal
 
Postopek
1

Čičerkino moko, sol, kumino in sveže mleti črni poper zmešamo in med mešanjem z metlico električnega mešalca počasi dolijemo 500 ml mlačne vode. Nato tako dolgo stepamo z mešalcem, da dobimo gosto testo. Beljaka stepemo v trdi sneg, ki ga previdno zamešamo v testo. Postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.

2

Sardelne fileje, olupljeni potlačeni česen in grobo narezani peteršilj sesekljamo v blenderju in med miksanjem počasi dolivamo olje, da dobimo gostljato omako. Pečico segrejemo na 100 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem in postavimo v pečico.

3

Ponev za palačinke močno segrejemo, zmanjšamo temperaturo, premažemo z oljem in vanjo z zajemalko vlijemo testo. Poravnamo ga v tanek krog in pečemo toliko časa, da se v testu pojavijo mehurčki. Palačinko obrnemo in pečemo toliko časa, da porjavi in postane hrustljava. Prestavimo jo na pekač v pečici in na enak način spečemo še preostale palačinke.

4

Vsako palačinko razrežemo na štiri dele, pokapljamo s sardelno omako in dodamo malo creme fraiche. Ponudimo še vroče.

Oceni
1234