Sestavine

  • 2,5 g koriandrovih semen
  • pol cimetove palčke
  • 1 janeževa zvezda
  • 2 kardamoma v zrnu
  • 5 g sečuanskega popra
  • 1 velik strok česna v lupini
  • 250 ml repičnega ali arašidovega olja
  • 25 g zdrobljenih suhih čilijev (ali tucano papriko)
  • 2,5 g soli
  • 4 g vinskega kisa

Uvod

”Ne popraj preveč. Ne začini premočno. Naj ne bo pekoče. Spet preveč peče …” Kolikokrat je to že slišal?! On bi, ona pa ne bi. Klasično razhajanja sodobnih zakoncev, ki se trudita ljubezen začiniti vsak po svoje. ”Saj imam rada goreče, toda ne, da tako boli …” Je za to sploh rešitev, danes, ko so trgovske police polne pekočih omak, kuhinjska okna pa lončkov z doma vzgojenimi čiliji?

Zato je čilijevo olje skuhal njej. ”Zate,” ji ga je podaril iz ozimnice Šole okusov, ”da te ne bo več tako peklo.” Odkar uporablja ”njeno” čilijevo olje, mu ni potrebno več premočno začinjati, saj lahko šele na svojem krožniku doda nekaj kapljic. Zato zdaj nje ne boli, njega pa vseeno peče.

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 kozarca (a 110 ml)
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Koriandrova semena, cimet, janeževo zvezdo, kardamom, sečuanski poper in česen je v kozici prelil z oljem, rahlo segrel in na majhni temperaturi kuhal (konfiral) 90 minut. Če česen med kuhanjem počrni, ga odstranite.

2

Posebej je v večji posodi zmešal zdrobljene čilije, sol in vinski kis. Po 90 minutah konfiranja je olje močno segrel in ga precedil na čilije (pazite, ker se bo močno penilo). Olje je ohladil in z njim napolnil sterilizirana kozarca z navojnim pokrovom. Rok trajanja je 1 leto.

Oceni
1234