Sestavine

  • 150 g moke
  • 250 ml mleka
  • 2 jajci
  • 300 g češenj
  • 2 žlici češnjevega žganja
  • 40 g sladkorja
  • 20 g masla
  • 20 g drobtin
  • 50 g nugatove mase
  • maščoba za modelčke
  • 4 kepice vaniljevega sladoleda

Uvod

Ni res, da je francoska kuhinja zahtevna, kompleksna, težka, komplicirana! Clafoutis je dokaz, saj je palačinka, kolač, narastek, praženec in še kaj v enem, pa vseeno za pripravo ni bolj preproste sladice.

To ni pecivo za slikat, to je pecivo za jest. Ko so češnje pohorske, velike in sočne, čvrste in sladko-kisle, je francoski nadevan – po limousinsko – kolač iz testa za palačinke na gosto preluknjan z njimi. To je sladica klasične francoske podeželske kuhinje, ki se samo sliši učeno in zapleteno, v resnici pa je testo potrebno le vliti v primerno ognjevarno posodo in potem ko je clafoutis pečen ter potresen, vsaj malo počakati, da se prehitro ne spečete. Zunaj je zapečeno, v resnici pa je še tako mehko, kot da bi ga prehitro vzeli iz pečice. Takrat je ravno pravo!

Katero sadje ima pravkar sezono? Ni nujno, da so le višnje ali češnje. Kateri sladoled je trenutno vaš favorit? Ni nujno, da je le vanilja. Katera sladica ima še tako malo sladkorja? Ni nujno, da boste jutri stradali. Hitro, segrejte pečico!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 438 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Z metlico gladko razmešamo moko, mleko in ščepec soli. Eno jajce ločimo. Rumenjak in drugo jajce zamešamo v mleko in pustimo testo počivati 20 minut. Češnje izkoščičimo in mariniramo v češnjevem žganju.

2

Maslo raztopimo. Beljak trdo stepemo s ščepcem sladkorja in 30 g sladkorja ter vmešamo v testo. Nato vmešamo še stopljeno maslo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V majhni ponvi pražimo preostali sladkor in drobtine 2 minuti. Nugat raztopimo v vodni kopeli in vlijemo v dresirno vrečko.

3

Štiri ognjevarne modelčke (premer 12 cm) namastimo in napolnimo s testom. Na maso nabrizgamo nugat, potresemo z odcejenimi češnjami ter sladkornimi drobtinami in pečemo na drugi rešetki od spodaj 10 do 15 minut. Takoj ponudimo s sladoledom.

Oceni
1234