Sestavine

  • 100 g masla
  • 75 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 150 g mletih mandljev
  • 8 vejic timijana
  • muškatni orešček
  • sol
  • 2 jajci
  • 150 ml sladke smetane
  • 6 svežih fig
  • 2 žlici pinjol
  • 15 g masla
  • vanilijev sladoled

Uvod

Kuhati je zabavno, ker se mimogrede naučimo še francosko. Clafoutis, na primer. Osnova sicer ni knjižna, ker je clafir narečno, iz pokrajine Limousin, pomeni pa nadevati. Torej že veste, da bomo na mehko testo naložili sadje, ki se bo med pečenjem potopilo vanj. V originalu bi bile češnje, ker pa so sveže fige zdaj tako modre in sočne, smo si morali nekaj izmisliti še zanje. Ker clafoutis jemo še topel, je tak kolač primeren za večerjo. Če je za kosilo le juha ali solata, seveda.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 750 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za testo v kozici počasi raztopimo 80 g masla in ga ohladimo. 4 vejice timijana osmukamo in lističe sesekljamo. V skledi zmešamo moko, sladkor, mandlje, sesekljani timijan, ščepec muškata in soli.

2

Jajci in smetano razžvrkljamo in skupaj s stopljenim maslom zamešamo v moko. Fige razrežemo na četrtine. Ognjevarne modelčke (premer 12 cm) namastimo z 20 g mehkega masla.

3

Testo vlijemo v namaščene modelčke, nanj porazdelimo narezane fige ter potresemo s pinjolami in koščki masla. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut. Pečene narastke pustimo malce ohladiti in postrežemo z vanilijevim sladoledom.

Oceni
1234