Sestavine

  • 100 g temne čokolade (65 %)
  • 4 jajca
  • sol
  • 80 g sladkorja
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 3 pomaranče
  • vejica rožmarina
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici pomarančnega likerja

Uvod

”Joj,” ga je prestrašila. ”Kaj se je zgodilo?” Mar ne veš, ji je bral v očeh. ”Jutri bo že polovica februarja!” Kaj pa je to takega, si je mislil, logično, da je najkrajši mesec najhitreje na polovici. ”In?” Še enkrat isti stavek v njenih očeh. ”Res ne veš?” Vedno bolj vroče je postajalo, vedno bolj nelagodno se je počutil, vedno bolj mu je bilo jasno, da se ta pogovor ne bo dolgo končal. ”Prav imaš,” je zato poskusil, ”čas res hitro beži, novoletni prazniki so šele minili, pa bodo že kmalu velikonočni in potem prvomajski …” Čudno ga je pogledala. ”Ne govorim o cerkvenih in državnih praznikih! Le spomniti sem te hotela, da bo jutri 14. februar. Ker ti si očitno pozabil!” Zato, torej, je moral enkrat za spremembo pripraviti nekaj sladkega. Saj bi res, skoraj, pozabil.

P.s. Če ste se pravočasno spomnili, pa ste ji, kajne, pripravili celodnevno presenečenje – tukaj.

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 315 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Čokolado je drobno narezal in raztopil v kozici nad soparo. Jajca je ločil in beljake, ščepec soli ter polovico sladkorja stepel v trdi sneg.

2

Rumenjake in preostali sladkor je zmešal v skledi, jo postavil na lonec, v katerem je segrel malo vode (pozor, skleda se ne sme dotikati vroče vode) in nad soparo stepal z metlico približno 5 minut do goste kreme.

3

V jajčno kremo je najprej previdno vmešal stopljeno čokolado in kakav. Na koncu je vanjo z lopatko vmešal še beljakov sneg. Čokoladni mousse je postavil v hladilnik za dve uri.

4

Medtem je stisnil pomaranče in v majhni kozici zavrel 200 ml soka, osmukani rožmarin, rjavi sladkor in pomarančni liker. Na majhnem ognju je kuhal 20 minut, da se je omaka zgostila. Pomarančno omako je ohladil.

5

Pred serviranjem je s pomočjo dveh žlic oblikoval iz čokoladne mase žličnike in jih na krožniku oblil s pomarančno omako.

Oceni
1234