Sestavine

  • 5 jajc
  • 160 g temne čokolade (70 %)
  • 185 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 4 zrele hruške
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 100 ml marsala vina
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g temne čokolade (60 %)
  • 3 žlice močne kave

Uvod

Genovski biskvit je osnovna abeceda slaščičarstva. V toliko receptih, tortah in kolačih je toplo stepanje jajc nepogrešljivo, da je že dolgočasno. Spet (t)isti biskvit … Zato je ta torta drugačna, čeprav je tudi iz biskvita. V njej, namreč, ni moke! Seveda pa je še zmeraj potrebno stepati. Brez abecede pač ne gre.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Za biskvit raztopimo skupaj maslo in 70 % čokolado ter rahlo ohladimo. Pečico segrejemo na 150 stopinj. Model za torto (premer 22 cm) dobro namastimo.

2

Jajca ločimo in rumenjake ter sladkor stepamo 5 minuto do goste kreme. Beljake stepemo v kremasti sneg. V jajčno kremo zamešamo stopljeno čokolado z maslom in nato previdno z lopatko še beljakov sneg. Ne mešamo predolgo, ker bomo izgubili volumen testa.

3

Z maso napolnimo model za torto in pečemo v ogreti pečici 1 uro. Nato pečeni biskvit ohladimo na mreži. 60 % čokolado drobno naribamo

4

V posodi gladko razmešamo 4 rumenjake, 75 ml marsale in sladkor v prahu. Posodo postavimo nad soparo in stepamo z metlico do goste kreme. Vanjo zamešamo mascarpone in jo postavimo na hladno.

5

Hruške olupimo in naložimo v globoki lonec. Dolijemo toliko vode, da so hruške pokrite, dodamo limonov sok in vanilijev sladkor ter zavremo. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 minut. Kuhane hruške pustimo ohladiti v tekočini. Ohlajene razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih narežemo na tanke krhlje.

6

Ohlajeni biskvit vodoravno prerežemo na polovico. Spodnji del pokapljamo s polovico preostale marsale in polovico kave, premažemo s polovico kreme, nanjo naložimo polovico narezanih hrušk in potresemo s polovico naribane čokolade.

7

Pokrijemo z drugo polovico teste in postopek s sestavinami ponovimo. Torto postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri, še bolje pa preko noči.

Oceni
1234