Sestavine

  • 150 g temne čokolade (70 %)
  • 135 g masla
  • 4 jajca
  • 110 g sladkorja
  • 60 g moke
  • 4 žlice sesekljanih pistacij
  • maslo za modelčke
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • vanilijev strok
  • 3 rumenjaki

Uvod

Le po imenu je podoben čokoladnemu pudingu, ki ga poznamo (le) iz vrečk, in le po sredici je podoben čokoladnemu kolaču s stopljeno sredico, ki ga poznamo pod različnimi imeni, narastek, soufflé, fondant, lavin kolač, stopljena tortica, moelleux. Sicer pa boste zaradi tega recepta pozabili tako na puding iz vrečke, ki mu je odlika le ta, da je hitro gotov, kot na narastek iz hladilnika, ki mu je odlika le tekoča sredica. Kar je hitro gotovo, je namreč lahko hitro grudasto …, in kar bi naj imelo tekočo sredico, je lahko hitro predolgo v pečici … Torej, zmaga za domač čokoladni puding!

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Za omako zavremo smetano, mleko in izpraskano sredico vanilijevega stroka. Penasto umešamo 3 rumenjake, 1 jajce in 40 g sladkorja. V jajčno kremo previdno vlijemo vroče mleko, premešamo in kremo zlijemo nazaj v lonec. Omako med stalnim mešanjem z metlico počasi segrevamo, da se zgosti in pri tem pazimo, da ne zavre. Nato jo takoj prelijemo v stekleno posodo in med mešanjem ohladimo.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Modelčke (125 ml) namastimo z maslom in vsakega potresemo z žlico pistacij. Čokolado in maslo narežemo na kocke. V lončku nad soparo (vodna kopel) raztopimo čokolado, dodamo maslo in mešamo toliko časa, da se vse poveže v gladko omako.

3

Preostali sladkor in 3 jajca. penasto umešamo. V jajčno kremo previdno zamešamo čokoladno kremo in moko. S čokoladno maso napolnimo modelčke in jih postavimo v ogreto pečico za 10 do 12 minut. Puding je pečen, ko skorja rahlo razpoka. pečene pustimo hladiti 2 minuti in jih nato previdno stresemo iz modelov.

4

Na krožnike nalijemo vanilijeva omako in v sredino postavimo čokoladni puding. Okrasimo s kumkvatovim kompotom in takoj serviramo.

Oceni
1234