Sestavine

  • 100 ml mleka
  • 1/4 žličke bourbonske vanilije
  • 50 g marcipana
  • 3 rumenjaki
  • 20 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 170 g sladke smetane
  • 4 žlice kalvadosa (jabolčno žganje)
  • 2 majhni jabolki
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 40 g masla
  • 2 žlici akacijevega medu
  • rjavi sladkor za posip

Uvod

Zadnje čase je težko ugotoviti, kaj so nam v fini gostilni namenili za sladico. Je toplo in hladno hkrati, hrustljavo, mehko, kremno, okroglo, podolgovati, vseh barv, oblik in tekstur. Je tako raznoliko in neopredeljivo, da zadostuje za opis le ena beseda – kremice. Takšna je moderna slaščičarska obrt.

Zato je toliko večje veselje, ko je za spremembo spet stara in dobra klasika … Ker pa klasiki vedno grozi nevarnost, da se zaradi dolgčasa spremeni v pozabljeno preteklost, smo francosko kremo naredili še bolj francosko.

Še zmeraj je to klasika, ”zažgana” krema, ki je vedno uspešen zaključek vsakega svečanega obeda, če je le pripravljena na klasično-iskren način. To pa pomeni, da se ne sme nič izpustiti ali skrajšati, lahko pa se kaj doda. Mi smo dodali marcipan, kalvados in jabolka. Ožgana kremna klasika na ne-dolgočasen način.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 485 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 120 stopinj. Mleko zavremo in odstavimo s štedilnika. Dodamo vanilijo in nadrobljeni marcipan ter z metlico mešamo toliko časa, da se marcipan raztopi.

2

V visoko posodo damo rumenjake, sladkor, sol in smetano, dolijemo marcipanovo mleko ter zmiksamo s paličnim mešalnikom. Maso precedimo in vmešamo še 2 žlici kalvadosa.

3

Kremo nalijemo v modelčke (a 100 ml), ki jih postavimo v globoki pekač, vanj nalijemo vročo vodo do polovice modelčkov in pekač postavimo v sredino pečice za 90 minut. Modelčke nato poberemo iz vodne kopeli, ohladimo in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

4

Jabolki olupimo, izrežemo peške in ju narežemo na debelejše krhlje. Pokapljamo jih z limonovim sokom, potresemo z vaniljevim sladkorjem in pustimo stati 10 minut.

5

V ponvi segrevamo maslo in med, da masa rahlo karamelizira. Vmešamo marinirana jabolka in preostali kalvados, kuhamo 1 minuto in ponev odstavimo s štedilnika. Granatno jabolko prerežemo na polovico, izdolbemo zrna in pri tem odstranimo tudi belo membrano.

6

Ohlajene kreme enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. Takoj serviramo z medenimi jabolki in granatnim jabolkom.

Oceni
1234