Sestavine

  • 100 g koruznega zdroba
  • sol
  • 1 žlička sipinega črnila
  • 2 jajci
  • pest rukole
  • 150 g zmrznjenih kuhanih kozic
  • 3 žlice majoneze
  • limonov sok
  • črni poper
  • 2 žlici olivnega olja

Uvod

Španski tapasi ne morejo brez ruske solate. Nam pa je to dolgočasno. Zato smo v domačo majonezo raje zamešali rakce in jih položili na polento. Ker pa so tapasi tokrat uvod v junijsko povabilo, ki je že priprava na morje, smo polento naredili na črno. Vprašajte v ribarnici za črnilo. Ne bodo vam ponudili sip, temveč vrečko, najbrž iz Španije, čisto prav za tapase, ki imajo namesto kruha polento in namesto ruske ”francoske” majonezno solato iz kozic, med katere za svežino zamešajte rukolo.

Tapasi doma

Tapasi niso jedi, temveč so način življenja. Gre za družabnost, za pomenek, za filozofijo. Ni bistveno, kaj je na krožniku, temveč je bistveno, da je na krožniku. Ker Španci gredo na tapas, mi pa gremo na kavo … Pa ne oni ne mi tega ne mislimo dobesedno. Tapas je, torej, dejansko izgovor. Za to, da gremo v gostilno. Zato so tapasi gostilniške, ne domače jedi.

Toda takšni majhni prigrizki so vseeno dobrodošli tudi doma. Predvsem na začetku druženja, ko nas je za mizo več kot ponavadi. Potrebno je razvezati jezike, sprostiti zrak in se izkazati kot gostitelj. Zato so tapasi idealni. Tudi zato, ker so v množini. A predvsem, ker so lahko vedno drugačni. Ni nujno, da so pri nas enaki kot v Španiji, in še manj je potrebno, da bi bili doma takšni kot v gostilni.

Španci k tapasom pijejo fino ali kavo. To se pri nas sicer da razumeti tudi po naše, toda vseeno bo boljše, če ostanete pri originalu. Cava je španska penina, z vrenjem v steklenici (šampanjska metoda), fino pa je sherry iz Jereza, ki je vedno suh in vedno alkoholiziran. Zato pa ni en tapa, temveč so trije tapasi. Naredite tris, še z ocvrtki s tuno in s sirovo katalonsko kremo.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za mariniranje)
 
Postopek
1

V loncu zavremo 400 ml vode, rahlo solimo in vanjo z metlico zamešamo koruzni zdrob. Polento med stalnim mešanjem kuhamo na majhni temperaturi 25 minut. Na koncu vanjo zamešamo sipino črnilo.

2

Desko za rezanje oplaknemo z mrzlo vodo in nanjo stresemo kuhano polento ter jo s paleto razmažemo 1 cm debelo v pravokotnik. Postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

3

Pred serviranjem očistimo rukolo in jo narežemo na trakove. Kozice odtajamo, dobro iztisnemo vodo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Jajci kuhamo v vreli vodi 10 minut, ju prelijemo z mrzlo vodo in olupimo.

4

Pečico segrejemo na 250 stopinj. Polento narežemo na pravokotnike 6 x 4 cm in jih naložimo na peki papir na pekač. Pokapljamo jih z olivnim oljem in postavimo v pečico za 7 do 10 minut.

5

Medtem zmešamo kozice, rukolo in majonezo ter začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Jajci narežemo na rezine. Vsak kos polente obložimo z jajčno rezino in nanjo naložimo kozice v majonezi.

Oceni
1234