Sestavine

  • 500 g rabarbare
  • 4 žlice bezgovega sirupa
  • 100 ml jabolčnega soka
  • 100 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 50 g makadamija oreščkov (praženi in soljeni)
  • 120 g moke
  • 40 g rjavega sladkorja
  • vanilijev sladoled

Uvod

Sladici ni nikoli prav … Če je ni, nekaj manjka, če je, je nekaj preveč. Je sploh možna rešitev? Imenuje se crumble, ali po naše drobljenec, in ima tri adute: kislost, za kar poskrbi rabarbara; tekstura, za kar poskrbi drobljenje, hrustanje, grizenje, mlaskanje; lahkost, za kar poskrbi gratiniranje, ki pač ne prenese debeline. In ob vsem tem še sočnost in polnost in oreškasta oljavost makadamija oreškov.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Rabarbaro očistimo in narežemo na 4 cm dolge kose. Skupaj s sirupom, jabolčnim sokom in 60 g sladkorja jo zavremo v širokem loncu in kuhamo pokrito na majhni vročini 2 do 3 minute. Ognjevarne modele (premer 13 cm) namastimo z 20 g masla in vanje porazdelimo kuhano rabarbaro.

2

Preostalo maslo stopimo in rahlo ohladimo. Makadamija oreščke grobo sesekljamo. Zmešamo moko, preostali sladkor in rjavi sladkor, dolijemo maslo, dodamo oreške in vse skupaj z rokami zgnetemo v večje drobtine. Z njimi potresemo rabarbaro v modelih in jih postavimo na drugo rešetko od spodaj za 25 do 30 minut. Pustimo malce ohladiti in ponudimo še mlačno s kepico sladoleda.

Oceni
1234