Sestavine

  • 60 dag mletega mesa
  • 2 rezini starega kruha
  • 60 ml mleka
  • 60 g naribanega parmezana
  • 2 večji šalotki
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 jajce
  • 3 stroki česna
  • 1 žlička zdrobljenega čilija
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 100 g pancete
  • 100 g moke
  • 110 ml oljčnega olja
  • 2 konzervi paradižnikove polpe (a 400 g)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 500 ml kokošje juhe
  • 2 lovorova lista

Uvod

V vrtcu smo jih ljubili ali sovražili. Odvisno, kdo je imel rad paradižnik in kdo ne. Takrat so bile čufte pač utopljene v omaki, ki je bila le sladka. Zato je bil že čas, da se tudi odrasli odločimo – čufte da ali ne.

Odvisno od recepta. Naš je italijanski, za njihove polpete, čeprav imajo tudi Američani, s svojimi mesnimi kroglicami (meatballs) prste vmes. Zanj je sprva potrebne nekaj potrpežljivosti, saj je rezultat sestavljen iz treh delov – kuhanje omake, oblikovanje čuft in pečenje v pečici -, vendar je olajševalna okoliščina, da vsak del lahko poteka ločeno. Ko pa so združeni, je čuft toliko, da bodo vsaj za tri dni!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 22 mesnih kroglic
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Paradižnikovo omako pripravimo dan prej. V širokem loncu segrejemo 60 ml olja, dodamo paradižnikovo polpo, rjavi sladkor, žličko soli in žličko sveže mletega popra ter kuhamo na majhni temperaturi 30 minut oz. da se omaka zgosti. Ohlajeno shranimo v hladilniku.

2

Kruhu odrežemo skorjo, sredico narežemo na kocke, prelijemo s toplim mlekom in pustimo stati 5 minut. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Panceto drobno narežemo ali sesekljamo v blenderju.

3

Zmešamo parmezan, šalotko, česen, jajce, peteršilj in zdrobljeni čili. Dodamo meso, narezano panceto in dobro ožeti kruh. Vse skupaj previdno premešamo ter krepko začinimo s soljo in poprom.

4

Iz mesne mase oblikujemo kroglice v velikosti golf žogice. Povaljamo jih v moki, jo dobro otresemo in jih naložimo na pladenj. Pokrijemo jih s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro ali preko noči.

5

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V široki litoželezni posodi segrejemo olje in mesne kroglice opečemo do svetlo rjave barve. Pečene zložimo iz posode na velik krožnik. Posodo obrišemo s kuhinjskim papirjem do suhega.

6

V posodo naložimo pečene kroglice. Zmešamo paradižnikovo omako in juho ter prelijemo preko mesnih kroglic. Dodamo lovor in posodo postavimo v pečico za 1 uro. Pečene čufte pustimo pred serviranjem stati 10 minut, nato jih po želji lahko potresemo s sesekljanim peteršiljem in parmezanom. Odlična priloga je hrustljava bageta ali penasti krompirjev pire.

Oceni
1234