Sestavine

  • 1 kg dagenj
  • 30 ml suhega belega vina
  • 2 stebli limonske trave
  • 1 rdeči čili
  • 20 g svežega ingverja
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička kurkume v prahu
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 žlici ribje omake
  • 1 limeta
  • 1/4 žličke mletega kardamoma
  • 250 ml kokosove kreme

Uvod

Pozanimajte se v ribarnici, kdaj dobivajo sveže (slovenske) dagnje (klapavice). Ker biti morajo res sveže! Veseli bodo, ker jih boste rezervirali, saj pri dagnjah, vam bodo še povedali, nikoli ne vedo. Včasih jih takoj zmanjka, včasih pa morajo v smeti … Kakšna škoda! In to le zato, ker pri nas klapavice kuhamo le v eni, vedno enaki, buzari. Ni čudno, da se jih naveličamo. Še večja škoda!

Poskusite jih, torej, na vietnamski način. Rumeni kari je pikanten, s tem da je hkrati pekoč, sladek, kisel in slan, zato ima v sebi vse elemente za odvisnost. Ne moreš nehati … Na osebo zato računajte vsaj pol kilograma školjk. In pomfri, ne kruh, je obvezen.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

V blenderju drobno sesekljamo očiščeno limonsko travo, čili brez semenja, drobno narezani ingver in česen ter četrtino kokosove kreme. Vse skupaj stresemo v kozico, dodamo preostalo kokosovo kremo in počasi segrevamo. Kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.

2

Dagnje očistimo, odstranimo brado in odprte školjke zavržemo. V velikem loncu segrejemo 6 žlic vode in vino, dodamo dagnje in kuhamo pokrito na močni temperaturi 5 minut, vmes večkrat premešamo.

3

Kuhane dagnje stresemo na cedilo in pri tem shranimo tekočino od kuhanja. Tekočino nato precedimo, da odstranimo morebitni pesek in vlijemo nazaj v lonec. Vmešamo kari pasto in omako segrejemo. Dodamo školjke, kuhamo 1 minuto in potresemo s sesekljanim koriandrom. Odlična priloga je covrti krompirček.

Oceni
1234