Sestavine

  • 1 kg svežih fig
  • 250 g olupljenega manga
  • 180 ml rdečega vina
  • 120 ml rdečega portovca
  • 80 ml balzamičnega kisa
  • 1 cimetova palčka
  • 1 janeževa zvezda
  • 4 nageljnove žbice
  • 50 g gorčice s semeni
  • 160 g želirnega sladkorja 3:1
  • 100 g gorčičnih semen
  • 50 ml belega vinskega kisa
  • 50 ml jabolčnega kisa
  • 2 žlički posušenega pehtrana
  • 40 g akacijevega medu
  • 1/2 žličke kurkume
  • sol

Uvod

Gorčic je na trgovskih policah toliko, da je težko izbrati. Zakaj, torej, potrebujemo še dve domači? Ravno zato! Ko je ponudba preširoka, se v Šoli okusov obrnemo stran, saj je to znak, da je industrija zavohala posel, izdelek pa je izgubil vonj iskrenosti. Takrat je potrebno ukrepati - v domači kuhinji!

Gorčica s pehtranom je pikantna in pekoča. Gorčica s figami je pikantna in sladka. To pa je tudi kombinacija, ki jo potrebujejo vsi letni časi, torej žar, klobase, malica, narezek, sendvič, siri, koline … Naredite prostor v ozimnici med marmeladami, čatniji, namazi, vloženo zelenjavo še za gorčico!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 kozarci a 110 ml
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Gorčična semena v posodi prelijemo z vodo in pokrito postavimo v hladilnik za 2 dni. Za figovo gorčico razrežemo sveže fige na 4 ali 6 delov. Mango narežemo na 5 mm velike kocke.

2

V loncu zmešamo narezane fige, mango, rdeče vino, portovec, balzamični kis, cimet, janeževo zvezdo, klinčke, gorčico s semenin in želirni sladkor. Med mešanjem zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro. Napolnimo sterilizirane kozarce, pravo aromo pa gorčica razvije po 2 tednih.

3

Namočena gorčična semena stresemo na cedilo in pustimo dobro odcediti. V blender damo semena, belo vino, jabolčni kis, pehtran, med, kurkumo in žličko soli. Vse skupaj zmiksamo do želene gostote. Po potrebi gorčico še solimo in jo preložimo v sterilizirane kozarce. Rok trajanja je 1 mesec v hladilniku.

Oceni
1234