Sestavine

  • 500 g jagnječjega steaka (stegno)
  • 250 g rostbifa
  • 250 g rdeče čebule
  • 3 stroki česna
  • šopek peteršilja
  • sveža meta
  • 2 bio limoni
  • 1 žlička črnega popra v zrnu
  • 1 žlička indijske kumine
  • 1 žlička pekoče rdeče paprike v prahu
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • ščepec cimeta
  • 1 žlička solik
  • 5 žlici olivnega olja

Uvod

Ko je lepo vreme, je čas za žar. Ko je žar, je čas za čevapčiče. Ko so čevapčiči, ni nujno, da so vedno klasični … To je bilo naše vodilo, ko smo severnoafriške klobase preoblekli v balkansko specialiteto in ustvarili domači merguez iz jagnjetine in govedine. Nekaj mletega mora biti na vsakem razbeljenem roštilju!

Podobnost je le v obliki, vse drugo pa je čisto drugače. Čevapčiči nimajo radi preveč dodatnih sestavin, merguez pa ljubijo meto in kumino. Gre za povsem drugačen okus, ravno to pa je pri hrani tako zanimivo. Samo, da nam ni dolgčas.

Ta recept je del julijske gostije na žaru – tukaj.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Oranžna Ranina 2008, Bartol, magnum
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Peteršilj in meto osmukamo ter lističe grobo narežemo. Poper in kumino grobo zmeljemo v možnarju. Vse te sestavine nato stresemo v posodo, dodamo sol in premešamo.

2

Jagnjetino in govedino narežemo na kocke in jih zmeljemo v mesoreznici. Dodamo mešanico začimb in čebule ter dobro pregnetemo. Iz mase oblikujemo majhne klobase (oblika čevapčiča) in jih do peke pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik.

3

Žar dobro segrejemo. Limoni narežemo na četrtine in jih položimo na vroči žar. Klobasice premažemo z olivnim oljem in hrustljavo spečemo na žaru, vmes jih večkrat obrnemo. Serviramo jih s pečenimi limoninimi krhlji in ovčjo skuto z zelišči.

Oceni
1234