Sestavine

  • 2 jabolka Granny Smith
  • 200 g posušenih fig
  • 1 žlička natrona
  • 200 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/4 žličke soli
  • 200 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 95 g rjavega sladkorja
  • 60 g sladke smetane
  • 100 g kokosovega čipsa
  • maslo za modelčke

Uvod

Helen Goh je idejo za sočen in saden kolač s hrustljavim pokrivalom dobila v Avstraliji in na novi Zelandiji, kjer namesto fig uporabijo datlje, mi pa pri Yotamu Ottolenghiju, ki je recept objavil v njuni skupni sladki knjigi (Sweet). Prvič, a ne zadnjič, smo tortico pojedli na rojstnem dnevu sredi pomladi, kar je pomenljivo. Namreč, če povabiš, se še posebej potrudiš, zato je tudi hodov več, jedi tekmujejo med seboj, vsako spremlja vino, ki ga ni malo, na koncu pa se nikomur nikamor ne mudi. Vseeno pa je bila figova tortica pospravljena na mah, vsi bi še, kljub zimskim sestavinam, več-hodni preteklosti in naporno-spalni prihodnosti.

Sladica, ki ji uspe vse to, je zmagovalka. Zmagovalke pa so večne. Še na veliko ponovitev, torej!

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Graham's Porto, late bottled vintage 2011
 
Postopek
1

Jabolki olupimo, izrežemo peške in narežemo na majhne kocke (približno 200 g narezanih jabolk). Figam odstranimo trdi pecelj in jih grobo sesekljamo. V lonec damo jabolka, fige, natron in 250 ml vode ter zavremo. Na majhni temperaturi kuhamo 7 minut oz. da fige rahlo razpadejo. Maso ohladimo.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač pokrijemo s peki papirjem. Kovinske obroče s premerom 6 cm in višino 4 cm namastimo in naložimo na pekač. Iz peki papirja izrežemo 8 trakov, ki naj bodo 3 cm širši kot je višina obroča ter z njimi znotraj oblečemo obroče. Namesto kovinskih modelov pa lahko uporabimo tudi pekač za pečenje muffinov.

3

Moko, pecilni prašek in sol presejemo. 125 g masla in 150 g sladkorja stepamo z mešalnikom 3 minute, dodamo jajce in vanilijevo aromo ter zmanjšamo hitrost mešalnika. Med stalnim mešanjme izmenično dodajamo figovo maso in moko.

4

S testom napolnimo pripravljene modele in pekač postavimo v sredino pečice za 25 do 30 minut. Test lahko naredimo z leseno palčko, katero zabodemo v sredino tortice in če je čista, je pecivo pečeno.

5

Medtem v manjšem loncu na majhni temperaturi segrevamo 75 g masla, jravi sladkor, smetano, kokosov čips in ščepec sladkorja toliko časa, da se vse poveže v gladko maso.

6

Na vsako pečeno tortico damo žlico in pol kokosove mase ter postavimo nazaj v pečico na spodnjo rešetko za 12 minut. Pečene tortice pustimo ohladiti v modelčkih in šele nato odstranimo peki papir. Ponudimo jih s kumkvatovim ragujem.

Oceni
1234