Sestavine

  • 700 g svežega luščenega belega fižola
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici šatraja
  • sol
  • 1 stara majhna žemlja
  • šopek bazilike
  • 250 g širokega zelenega stročjega fižola
  • 250 g ozkega rumenega stročjega fižola
  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • 1 majhna čebula
  • 350 g korenja
  • 120 g stebelene zelene
  • 1 žlička paprike v prahu
  • kajenski poper
  • 1 kranjska klobasa s tepko (alternativa)

Uvod

Kranjska klobasa je za na vrh, kar pa tudi pomeni, da ni nujna, saj se da zgolj zelenjavno. Zadošča, namreč, da casoulet ni čisto navadna enolončnica iz sezonske zelenjave, med katero ima glavno vlogo fižol, že malo starega kruha … Naredite sami drobtine, žrtvujte skoraj cel lonček bazilike in dajte na vrh nekaj novega.

Seveda pa sta, kot je v Šoli okusov že navada, vseeno dve pravili, ki se ju je potrebno držati. Ob zelenem fižolu mora biti tudi bel, ki je luščen in svež, če se odločite za kranjsko, pa naj bo tudi ta nekaj posebnega. Pri mesarju v Lescah kupite tisto s tepko....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Luščeni fižol, 2 žlici olja, olupljeni česen, lovor, šatraj in 1,5 l vode zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 30 do 35 minut. Zadnjih 5 minut kuhanja v lonec stresemo 1 žličko soli. Fižol pustimo malce ohladiti, ga poberemo iz vode in shranimo 650 ml tekočine.

2

Pečico segrejemo na 210 stopinj. Obe vrsti stročjega fižola očistimo, narežemo na manjše kose in blanširamo v slani vodi 5 minut. Nato ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

3

Žemljo narežemo na kocke, baziliko osmukamo in lističe grobo sesekljamo. Oboje stresemo v blender in zmeljemo v drobtine.

4

Olupljeno čebulo, korenje in zeleno narežemo na drobne kocke (5 mm). V veliki litoželezni nizki posodi segrejemo 4 žlice olja, dodamo vso narezano zelenjavo in pražimo na majhni temperaturi 10 minut. Dodamo kuhani luščeni fižol, tekočino od kuhanja fižola in obe vrsti stročjega fižola.

5

Začinimo s papriko v prahu, kajenskim poprom in soljo ter po vrhu potresemo še paradižnike. Potresemo s polovico bazilikinih drobtin in postavimo na spodnjo rešetko za 25 minut.

6

Medtem skuhamo kranjsko klobaso in jo pustimo v vodi, da ostane na toplem. V majhni ponvi segrejemo žlico olja in v njem hrustljavo opražimo preostale drobtine.

7

Pred serviranjem narežemo klobaso na rezine in jih naložimo na fižol. Potresemo s praženimi drobtinami in svežimi listi bazilike.

Oceni
1234