Sestavine

  • 300 g svežega luščenega fižola
  • 1 šalotka
  • 1 majhen krompir (80 g)
  • 5 žlici oljčnega olja
  • 1 lovorov list
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 vejici šatraja
  • sol
  • 4 tanke rezine pršuta
  • 4 večji lignji
  • 4 paprike Pimientos (ali druge pekoče paprike)
  • solni cvet
  • 1 žlička limonovega soka

Uvod

Zdaj je na tržnici toliko stročjega fižola, a tako malo sveže luščenega … Ko ga najdete, ga pograbite. Predlagamo špansko fižolovo juho z majhnimi zelenimi paprikami, pečenimi v olju. V Španiji (Andaluziji) so pimientos de padron, sveže spečene, potresene s solnim cvetom, prigrizek k vinu, tukaj pa spremljava lignjem! Da bo res špansko, pršut zamenjajte s jamon serrano.

Pri teh majhnih zelenih španskih paprikah je čar v tem, ker nikoli ne veš, kaj te čaka. Ena je sladka, druga pa pekoča … Zato sveže luščeni beli fižol, tako mlad in nežen, ker ga imajo rade ene in druge.

Meni septembrske gostije

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 415 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko narežemo na kolobarje. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Luščeni fižol stresemo v večji lonec, dodamo 2 žlici olja, potlačen strok česna, lovor, rožmarin, šatraj in 1 l vode. Zavremo, zmanjšamo temperaturo in fižol kuhamo na majhni temperaturi 40 minut. Po 10 minutah kuhanja dodamo šalotko in krompir. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo še 1 do 2 žlički soli.

2

Kuhani fižol stresemo na cedilo in pri tem shranimo tekočino od kuhanja. Odstranimo vsa zelišča in česen ter juho s polovico tekočine od kuhanja zmiksamo v blenderju. Juho nato pretlačimo skozi fino cedilo in po potrebi dolijemo še malo tekočine od kuhanja.

3

Pršut narežemo na 1 cm široke trakove. Lignje olupimo in narežemo na 5 mm široke kolobarje. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in lignje pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Začinimo s solnim cvetom.

4

V drugi ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo paprike in jih pražimo na močni temperaturi 3 minute oz. da se zmehčajo. Pečene paprike odcedimo na kuhinjskem papirju in potresemo s solnim cvetom.

5

Juho segrejemo in začinimo z limonovim sokom. Porazdelimo jo v ogrete krožnike, potresemo s pršutom in pečenimi lignji, v vsako položimo pečeno papriko in takoj serviramo.

Oceni
1234