Sestavine

  • 500 g rjavih šampinjonov
  • 1 manjša bela čebula
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 žlicei arašidovega olja
  • sol, črni poper
  • 60 g rikote
  • 20 g naribanega parmezana
  • 1 rumenjak
  • 2 jajci
  • 100 g drobtin
  • 50 g moke
  • repično olje za pečenje
  • 750 g stročjega fižola
  • 1 rdeča čebula
  • 2 velika stroka česna
  • 2 manjši papriki
  • 3 veliki mesnati zreli paradižniki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica svežih lističev majarona
  • kajenski poper

Uvod

Kriv je, seveda, fižol, ker je poleti tako pisanih barv in oblik, gobe so pa le šampinjoni. A zato veš, da jih vedno dobiš in fižol potrebuje nekaj zraven, torej so gobovi polpeti boljši od klobase. Recept zanje boste zato uporabili še kje drugje, tako kot se boste pri fižolovi omaki zanesli na lasten okus in občutek. Koliko, kakšne in kako zrezane čebule? S paradižnikom ali brez njega? S prežganjem, smetano ali? Brezmesno ali pa za okus vsaj malo pancete? Možnosti je dovolj, da je fižolova omaka lahko velikokrat na meniju. Polpeti pa so dobri tudi hladni.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 640 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Domaine Slapšak
 
Postopek
1

Očiščene gobe narežemo na zelo drobne kocke. Belo čebulo drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje in v njem pražimo narezane gobe na močni temperaturi 5 minut. Vmešamo čebulo in peteršilj ter pražimo še 1 minuto. Začinimo s soljo in poprom ter pustimo ohladiti.

2

Pražene gobe, rikoto, parmezan, rumenjak in 20 g drobtin dobro zmešamo in iz mase oblikujemo 12 majhnih polpetov. Postavimo jih v hladilnik za najmanj 40 minut.

3

Fižol očistimo in narežemo na 5 cm dolge kose. Rdečo čebulo prerežemo na polovico in narežemo na tanke kolobarje. Papriko razrežemo na osem delov, jo očistimo in narežemo na tanke trakove. Paradižnik olupimo in narežemo na majhne kocke.

4

Fižol blanširamo v slani vodi 7 minut, nato ga prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. V širokem loncu segrejemo olivno olje in stekleno opražimo narezano rdečo čebulo. Dodamo narezano papriko in stisnjeni česen ter pražimo nekaj minut.

5

Nato dodamo fižol, narezani paradižnik, majaron in lovorov list, začinimo s soljo in kajenskim poprom ter dušimo pokrito do mehkega. Med kuhanjem po potrebi dolijemo malo vode.

6

Pečico segrejemo na 150 stopinj. Gobove polpete povaljamo v moki, nato v razžvrkljanih jajcih in preostalih drobtinah. V ponvi segrejemo repično olje in opečemo polpete na obeh straneh do zlato rjave barve. Pečene položimo na peki papir na pekač in jih postavimo v ogreto pečico za 10 minut.

7

Na ogrete krožnike naložimo fižolovo omako in nanjo gobove polpete. Odlična priloga je kremasti krompirjev pire.

Oceni
1234