Sestavine

  • 200 g goriškega radiča
  • 16 kom velikih kozic
  • 25 g pinjol
  • 2 stroka česna
  • 150 g koruznega zdroba
  • 200 ml mleka
  • sol, sveže mleti poper
  • kajenski poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • 50 g dimljene rikote ali skute

Uvod

Pri njih je goriška vrtnica, pri nas, v Solkanu, pa sukenski regut. A v bistvu je za vse - trofeja! Goriški siljeni radič je za dobrojedca kot rogovi kapitalca za lovca. Dosti premalo ga je za vse, ki ga obožujejo. Je najboljša zimska solata, za katero pa je najmanj receptov. Zato, ker je najboljši surov! Goriška vrtnica je pač tako lepa in krhka in nežna, da jo je škoda za močno vročino in dolgo cmarjenje. Če ni v solati, kjer ji zadoščata le najboljše olivno olje in kis iz najboljšega grozdja, ga je dovolj le na hitro popeči in mu dodati spremljavo, ki ga ne pohodi. Kot kozice s pinjolami, ki jih na koncu le odišavimo z dimljeno skuto....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Jakot 2013, Ščurek Wines
 
Postopek
1

V loncu zavremo 450 ml vode, mleko in sol. Vmešamo koruzni zdrob in med mešanjem kuhamo na majhni vročini 20 do 25 minut. Če je kuhana polenta pregosta, dolijemo še malo vode ali mleka.

2

Kozice olupimo, osušimo s kuhinjskim papirjem in začinimo s kajenskim poprom. Radič očistimo in večje glave po dolgem prerežemo na polovico. Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. Rikoto oz. skuto grobo naribamo.

3

V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo kozice in česen ter pražimo na srednji vročini 2 minuti. Vmešamo radič in pinjole, solimo in popramo ter pražimo še nekaj minut. Na ogreta krožnika naložimo polento, nanjo potresemo kozice z radičem in pinjolami ter po vrhu potresemo dimljeno skuto. Pred serviranjem jed pokapljamo z olivnim oljem.

Oceni
1234 (3 votes, average: 3,67 out of 4)