Sestavine

  • 200 g graha
  • 70 g šalotke
  • 70 g krompirja
  • 20 g masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 250 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 60 g špinače
  • sol
  • 4 redkvice
  • 2 žlički belega vinskega kisa
  • mleta rdeča paprika
  • 150 ml pinjenca

Uvod

Grahova juha je vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Grahova juha ima barvo, ki iz vsakega letnega časa naredi pomlad, povrhu pa je (zamrznjen) grah tudi v Šoli okusov dovoljen vse leto. Grahova juha je hitro gotova. Grahova juha ljubi dodatke - tukaj. Grahova juha je rada svečana. Grahova juha je vedno takrat, ko je glavni jedi potrebno dodati poseben (pred)hod. Grahova juha je dobra!

Čeprav je, torej, grahova juha celoletna, pa je ta vseeno pomladna. Razen, če vam ni tako všeč, da si boste redkvice zanjo vložili. Tudi dovoljeno....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 280 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Grah pustimo odtajati in 2 žlici shranimo za dekoracijo. Krompir olupimo in nareženo na kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo in jo stekleno opražimo v maslu in žlici olja. Dodamo krompir in dolijemo 150 ml vode in mleko. Zavremo in kuhamo na srednji temperaturi 10 do 15 minut.

2

V juho stresemo grah, dolijemo smetano in kuhamo še 5 minut. Vmešamo špinačo, zavremo in juho zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Pretlačimo jo skozi cedilo in začinimo s soljo.

3

Redkvice narežemo za zelo tanke rezine in jih zmešamo s preostalim oljem, kisom, soljo in mleto papriko po okusu.

4

Pred serviranjem v juho zamešamo pinjenec in zavremo. Na krožniku juho potresemo z mariniranimi redkvicami in grahom ter mleto papriko.

Oceni
1234