Sestavine

  • 500 g mokastega krompirja
  • 75 g masla
  • 100 ml mleka
  • 70 g poltrdega mastnega sira (fontina, gauda)
  • sol, sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 120 ml sladke smetane
  • 3 majhni čvrsti jurčki
  • rezine črnega tartufa (opcijsko)

Uvod

Krompir je kot kruh, kajne. Ne moremo brez njega. Zato ni le vsakdanja priloga, temveč tudi svečana jed. Še posebej v takšni kombinaciji, ko ”navaden” pire izboljšamo s sirom, gratiniramo s sladko smetano in obložimo s surovimi jurčki ali, celo, tartufi. Če so slednji beli, je to že kar jed, ki ne sme manjkati na novoletnem ali poročnem jedilniku.

Na oktobrski ”gostiji” bo krompir z jurčki in poletnimi tartufi spremljal praženo gomoljasto zelenjavo, ob kateri je zato svinjski file zgolj spremljava.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na manjše kose in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Jurčke nahobljamo ali narežemo na zelo tanke rezine. Sir drobno naribamo. Pečico segrejemo na žar funkcijo. Smetano trdo stepemo.

2

Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo z vročim mlekom. Vanj zamešamo še maslo, da dobimo kremast pire. Nato vmešamo naribani sir in začinimo s poprom in muškatnim oreščkom.

3

Krompirjev pire naložimo v servirne posodice (premer 12 cm), na vsako damo malo stepene smetane in pire rahlo rjavo zapečemo pod žarom. Potresemo z nahobljanimi jurčki (lahko tudi s tartufi) in takoj postrežemo.

Oceni
1234