Sestavine

  • 700 g sladkega krompirja
  • 2 pastinaka
  • 4 šalotke
  • 200 g creme fraiche
  • 100 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • sol
  • muškatni orešček
  • 1 žlička posušenega timijana in rožmarina
  • kajenski poper
  • 3 stroki česna
  • 120 g gouda sira
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 80 g naribanega parmezana

Uvod

Bolj kot je popularna vrhunska, kompleksna, chefovska hrana, raje imamo preproste jedi. Pa saj tako ni le pri hrani. Navijači ne znamo peti, igrati nogometa in nimamo milijona sledilcev na ne-vem-kje-vse. Zato pojemo pod tušem, brcamo na dvorišču in se s podvigi hvalimo petdesetim prijateljem, ki pa jih za razliko od zvezdnikov poznamo. Glede hrane pa - ni ga čez udobje, ki ga poosebljajo mamina goveja juha, nedeljska svinjska pečenka in praznična orehova potica. Kulinarično-učeno se temu reče comfort food.

Vseeno pa to ne pomeni, da za udobne jedi ni potrebno znati šteti. Ni, namreč, nujno, da jih je le za prste obeh rok. Toliko jedi večina pač kolobari skozi svoje udobno življenje …

V Šoli okusov nimamo radi dolgčasa. A tudi mi imamo radi udobne jedi, a ne le tiste iz prve deseterice.

Le zložiti je potrebno, kar ima ravnokar sezono, dobro začiniti, potrpežljivo zapeči in na krožniku še malo zapekliti. Pa je preprosto in udobno, četudi povsem brez mesa, a sploh ne le za vegetarijance, temveč za vse, ki radi + dobro jemo....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 585 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2011, Dolc
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Olupljene šalotke narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. Krompir in pastinak olupimo ter nahobljamo na 2 mm tanke rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, stekleno opražimo šalotko, dodamo česen in pražimo še minuto.

2

Creme fraiche, mleko, sladko smetano, 1/2 žličke soli in zelišča z metlico gladko zmešamo. Začinimo s kajenskim poprom in muškatnim oreščkom. Sir grobo naribamo.

3

Model za pečenje namastimo, vanj zložimo plast sladkega krompirja, potresemo s četrtino čebule in gouda sira in prelijemo z nekaj žlicami zeliščne kreme. Nadaljujemo s pastinakom, potresemo s četrtino čebule in gouda sira, prelijemo z malo zeliščne kreme in potresemo s tretjino parmezana. Postopek ponavljamo, da porabimo vse sestavine.

4

Zadnja plast naj bo sladki krompir. Prelijemo ga s preostalo zeliščno kremo in potresemo s parmezanom. Narastek pokrijemo z alu folijo in pečemo v sredini pečice 30 minut. Nato folijo odstranimo in pečemo še 30 do 35 minut. Pečeni narastek vzamemo iz pečice in pustimo stati 10 minut. Razrežemo ga na kvadrate in okrasimo s krešo ali peteršiljem.

Oceni
1234