Sestavine

  • 1,5 kg hobotnice
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 1 strok čilija
  • 75 ml oljčnega olja
  • 5 srednje velikih krompirjev
  • 150 g korenja
  • 1 velik koromač
  • 2 rdeči čebuli
  • 150 g češnjevega paradižnika
  • sol
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Vem, da vas mika kupiti že kuhano hobotnico, saj vam v vaši ribarnici, kjer ste vsak petek, pravijo, da je ”čisto takšna kot sveža, le da z njo ni nič umazanega dela”. Toda ta recept je dokaz, da nimajo prav! Povabite dovolj ljudi za dve hobotnici, ena naj bo že kuhana, drugo pa na pol skuhajte sami. In potem uporabite dve litoželezni posodi s pokrovom, ki ju dajte v dve pečici, saj sta za eno preveliki, ter vsakemu gostu ponudite dve porciji, na dveh krožnikih, seveda … Kaj pravijo, katera je boljša?

Hobotnico je potrebno skuhati doma, da v domačem loncu pusti ves svoj nektar, s katerim boste zalili zelenjavo, ko boste krake dokončali v pečici. Kdor rad + dobro je, ne uporablja bližnjic!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
 
Postopek
1

Hobotnico očistimo (izrežemo oko in usta), oplaknemo z vodo in jo položimo v široki lonec. Dodamo česen, lovorova lista, 1 strok čilija, 50 ml vode in 3 žlice olja. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 45 minut. Kuhano hobotnico pustimo rahlo ohladiti v tekočini od kuhanja.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Hobotnico očistimo, odrežemo krake in jih olupimo. Olupljeni krompir narežemo na 1 cm debele rezine. Koromač razrežemo na četrtine in nato narežemo na 1 cm debele rezine. Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. Korenje olupimo in narežemo na 3 cm velke kose.

3

V globoko litoželezno posodo s pokrovom vlijemo nekaj žlic olja in vanjo zložimo zelenjavo, vse skupaj rahlo solimo in pokapljamo z nekaj žlicami olja. Dolijemo 75 ml vode od kuhanja hobotnice, pokrijemo in postavimo v pečico za 30 minut.

4

Nato na zelenjavo naložimo krake hobotnice, pokapljamo s preostalim oljem in pečemo pokrito 30 minut. Medtem blanširano paradižnike, jih olupimo, odstranimo semenje in narežemo na četrtine.

5

V zelenjavo zamešamo narezane paradižnike, posodo odkrijemo in pečemo še 20 do 30 mimut. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem.

Oceni
1234