Sestavine

  • 1,3 kg hobotnice
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeči čili
  • 2 lovorova lista
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 150 g sofrita
  • 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov
  • 150 g divjačinske klobase (gostilna Vernik)
  • 1 konzerva debelega belega fižola
  • 1 žlička mlete dimljene rdeče paprike
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 4 žlice panko drobtin
  • 3 žlice masla
  • 1 žlica gremolate

Uvod

Za osnovo je bila želja. A je tako dolgo tlela, da je bila prej pomlad. Klasični francoski cassoulet bo zato moral počakati do pozne jeseni, ko si bo zanj potrebno vzeti vsaj tri dni časa in med tem samo kuhati ter nič jesti. Toliko truda za štedilnik, namreč, pravi cassoulet zahteva – pripraviti je potrebno svinjski ragu, konfit jagnječjih beder, skuhati beli fižol, najti dve vrsti klobas in vse to skupaj nato v treh dejanjih in plasteh z drobtinami še speči -, in tako obilno-nasiten je, da potrebuješ zanj dobro ”luknjo”.

Zato smo naredili hitrejši in lažji cassoulet s hobotnico. Gosti morski lonec s klobaso, z globokim nadokusom fižola, enolončnica s polento, pojedina z gremolato, cassoulet hobotnice s panko drobtinami, vse to v velikem loncu, da ostane še za jutri.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
  • Priporočeno vino: Nigra Virgo 2010, Trapan
 
Postopek
1

Hobotnico očistimo (izrežemo oko in usta), oplaknemo z vodo in jo položimo v široki lonec. Dodamo česen, lovorova lista, 1 strok čilija, 50 ml vode in 3 žlice olja. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 1 uro (oz. da se hobotnica zmehča), vmes pokrova ne odpiramo. Kuhano hobotnico pustimo rahlo ohladiti v tekočini od kuhanja.

2

Pečico segrejemo na 150 stopinj. Klobaso narežemo na rezine. Ohlajeno hobotnico narežemo na manjše kose (po želji jo lahko prej tudi olupimo). Fižol stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo.

3

V ponvi segrejemo preostalo olje in soffritto na hitro opražimo, potresemo z mleto papriko, dodamo narezane paradižnike s sokom vred ter kuhamo na srednji temperaturi, da se omaka zgosti.

  • Za nadaljevanje postopka si oglejte še
4

Vso zelenjavo, fižol, narezano hobotnico in klobaso naložimo v veliko litoželezno posodo, pokrijemo in postavimo v pečico za 1 uro.

5

Medtem v manjši ponvi segrejemo maslo in panko drobtine zlato rjavo opražimo na srednji temperaturi. Po koncu pečenja s posodce odstranimo pokrov, hobotnico potresemo s panko drobtinami in postavimo nazaj v pečico za 10 minut. Pred serviranjem hobotnico ptresemo še z gremolato (mešanica sesekljanega peteršilja in nastrgane limonine lupine). Priloga je lahko hrustljavi beli kruh ali kremasta polenta.

Oceni
1234