Sestavine

  • 350 g moke
  • 100 g rozin
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 in 1/2 žličke natrona
  • 1 in 1/2 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 600 g kiselkastih jabolk (boskop ali granny smith)
  • 2 žlici limonovega soka
  • 150 g sladkorja
  • 150 ml olivnega olja
  • 25 ml ruma
  • 2 veliki jajci
  • 2 beljaka
  • 1/2 žličke bourbonske vanilije
  • 1 žlička naribane limonove lupine
  • 100 g mehkega masla
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 85 g javorjevega sirupa
  • 220 g svežega sira

Uvod

Pozimi je jabolk (v ozimnici) toliko, da je štrudelj vsak teden v nedeljskem kosilu. Se ga še niste naveličali? Predlagamo, da ga to nedeljo enostavno izpustite, jabolka pa porabite med tednom. Korist bo, namreč, dvojna, v nedeljo se spet ne boste preveč najedli, med tednom pa ne boste spet v trenutkih sladkorne krize šelesteli s čokoladnim papirjem. Ta kolač je tako sočen, da bo potešil večdnevno krizo, ne da bi se medtem izsušil.

Skrivnost je v sestavinah, ki le strašijo s kalorijami, v resnici pa je zaradi njih dovolj že majhna rezina kolača za njegov velik učinek....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dno modela za torto (premer 23 cm) namastimo in model v celoti obložimo s peki papirjem. V manjšem loncu zavremo rozine in 200 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da vsa tekočina povre.

2

V skledi zmešamo moko, cimet, natron, pecilni prašek in sol. Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih narežemo na 2 cm velike kocke. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo.

3

Sladkor, olivno olje, jajci, bourbonsko vanilijo in limonovo lupino damo v skledo mešalnika in mešamo s ploščatim nastavkom na srednji hitrosti toliko časa, da se volumen podvoji in nastane svetla krema.

4

Z gumijasto lopatko v kremo zamešamo jabolka, rozine, rum in 50 ml vode. Nato vmešamo še vse suhe sestavine. Beljaka stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v testo.

5

Z maso napolnimo model, jo poravnamo z lopatko in postavimo v sredino pečice za 75 minut. Pečeno pecivo postavimo na rešetko in ohladimo.

6

Medtem ko se pecivo hladi, pripravimo nadev. Maslo, rjavi sladkor in javorjev sirup stepamo v mešalniku do svetle penaste kreme. Nato dodamo še sveži sir in stepamo dalje 2 minuti, da dobimo gladko kremo.

7

Ohlajeno pecivo prerežemo na polovico in spodnji del položimo na servirno ploščo. Premažemo ga s polovico kreme, pokrijemo z zgornjim delom in ga po vrhu premažemo s preostalo kremo. Pred serviranjem pecivo potresemo s cimetom.

Oceni
1234