Sestavine

  • 2 jagnječja zarebrnična kosa (a 600 do 700 g)
  • 5 strokov česna
  • 600 g jogurta
  • 200 ml olivnega olja
  • 2 vejici rožmarina
  • 4 vejice timijana
  • 4 vejice mete
  • grobo mleti poper
  • sol

Uvod

Če obe zarebrnici povežete, dobite krono. Za uspeh pečenja to sicer ni odločilno, prispeva pa k umetniškemu vtisu. Meso mora biti mastno, pa čeprav je ženski del družbe na pikniku proti. Vse skupaj je zelo hitro pečeno, zato je pomembno, da so vsi v pozoru in na mizi že vse čaka. Bolj sočnega mesa od jagnječjih zarebrnic, namreč, ni. Ker je maščoba svoje opravila, jo lahko zdaj odrežete.

Ta recept je del julijske gostije na žaru - tukaj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 320 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut (+ 3 dni za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Oranžna Ranina 2008, Bartol, magnum
 
Postopek
1

Jagnječja zarebrnična kosa obrišemo s kuhinjskim papirjem do suhega. 3 stroke česna drobno sesekljamo. Zmešamo jogurt, 100 ml olivnega olja in česen. S tako pripravljenim jogurtom premažemo meso in ga položimo v vrečko za zamrzovanje. Dolijemo preostali jogurt in vrečko zapremo tako, da iztisnemo ves zrak. Zarebrnici damo za 3 dni v hladilnik.

2

Pred pečenjem meso umijemo pod mrzlo vodo in ga obrišemo do suhega. Preostali česen, rožmarinove iglice, timijanove lističe in meto drobno sesekljamo. Zelišča, česen in preostalo olje zmešamo ter začinimo z grobo mletim poprom.

3

Meso solimo in položimo na ogreti žar ter pečemo na srednji temperaturi toliko časa, da doseže meso v sredini temperaturo 62 stopinj. To najlažje preverimo s termometrom za pečenje. Med pečenjem meso trikrat obrnemo.

4

Malo pred koncem pečenja meso premažemo s polovico zeliščnega olja. Pečeno meso pustimo počivati pokrito z alu folijo 5 minut. Nato ga narežemo in prelijemo s preostalim zeliščnim oljem. Zraven serviramo caponato s pinjolami in paradižnikovo salso.

Oceni
1234