Sestavine

  • 4 limete
  • 3 listi želatine
  • 200 g sladkorja
  • 2 cimetovi palčki
  • 1 sesekljani posušeni strok čilija
  • 1 žlička vanilijeve sredice
  • 2 janeževi zvezdi
  • 2 rezini brioš ali mlečnega kruha
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 750 g mešanega jagodičevja (jagode,ribez, maline, borovnice)
  • 175 ml penine

Uvod

Juha, toda mrzla. Gazpacho, toda za sladico. Sadje namesto zelenjave. Čiliji, ki sladko pečejo. Kruh za desert. Namesto sorbeta, namesto predsladice in namesto digestiva. Sladko, kislo in pekoče hkrati. Sladko in osvežilno, toda globoko, gosto, polno. Tako enostavno in hitro za pripravo, pa tako kompleksno za čutila. Kaj vse ti ob tej hladni juhi ne pade na pamet, po dolgi večerji, ki se tako lahko, osvežilno in sladko konča!

Vse, kar ste doslej vedeli o sladicah, se tukaj poruši … To je anti-sladica, zaradi katere boste pozabili na prave sladkarije!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Želatino namočimo v mrzli vodi. Limete stisnemo in zavremo limetin sok, 50 g sladkorja in 50 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi 2 minut. Odstavimo lonec s štedilnika in v limetinem sirupu raztopimo ožeto želatino.

2

Majhno posodo (10 x 10 xm) obložimo s prozorno folijo in vanjo nalijemo limetin sok. Postavimo v hladilnik, da se strdi v žele. Žele nato narežemo na majhne kocke.

3

V kozici zavremo 150 g sladkorja, 150 ml vode in vse začimbe ter kuhamo na majhni temperaturi 10 minut. Nato začimbni zavretek ohladimo in postavimo do uporabe v hladilnik.

4

Brioš narežemo na majhne kocke in jih zlatorjavo opražimo v ponvi na oljčnem olju. Jagodičevje očistimo in s polovico napolnimo servirne kozarce.

5

Pred serviranjem v blenderju zmiksamo preostalo jagodičevje, precejeni začimbni zavretek in penino. Prelijemo preko jagodičevja v kozarcu ter potresemo z limetinim želejem in opraženimi kockami brioša.

Oceni
1234