Sestavine

  • 2 sladka krompirja (ca. 700 g)
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 200 g korenja
  • 1 zelena paprika
  • 1 gomolj koromača
  • 3 stebla kodrastega ohrovta
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1/4 žličke pekoče dimljene paprike
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlica mlete kurkume
  • 1 žlička ingverja v prahu
  • 1/2 žličke cimeta
  • črni poper
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 1 konzerva paradižnikove pulpe (400 g)
  • 1 konzerva kuhane čičerike (400 g)
  • sveža zelišča (peteršilj, meta, koriander)
  • 300 g kuskusa

Uvod

V Šoli okusov se včasih kaznujemo … Ves čas kuhamo, jemo, obiskujemo gostilne, kulinarične prireditve, vse se, skratka vrti okrog hrane, tako da se kakšno jutro prebudimo s slabo vestjo. Danes pa ne bomo nič jedli, sklenemo. Zajtrk še uspemo izpustiti, za malico smo na hudi preizkušnji, za kosilo se že predamo. Takrat si vedno skuhamo enolončnico, toda takšno brez mesa, zgolj iz zelenjave. Biti mora gosta, da žlica stoji, v velikem loncu, da še za večerjo ostane, iz sezonske zelenjave, ker od hrane utrujeno telo potrebuje vitamine, in pestra, zanimiva, razburljiva. Mi nismo za dolgočasne dietne zeljne juhe, ki so brez okusa, začimb, zelišč, barv, domišljije. Tudi, ko se ”kaznujemo”, mora biti dobro!

V tej jesenski enolončnici s čičeriko že barve nadomestijo meso, že pestrost okusov doda globino, že raznolikost tekstur poskrbi za razburljivost. To je nadokus, ki prežene slabo vest!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 620 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Korenje in sladki krompir olupimo ter narežemo na majhne kocke. Papriko očistimo in narežemo. Koromaču izrežemo trdi kocen in narežemo na majhne kocke. Kodrasti ohrovt narežemo na trakove.

2

V širokem loncu segrejemo olje, stekleno opražimo čebulo in česen, vmešamo vse začimbe in pražimo 1 minuto. V lonec stresemo še sladki krompir, korenja, koromač in papriko ter pražimo na srednji temperaturi nekaj minut.

3

Dolijemo juho in paradižnikovo pulpo, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 15 minut. Dodamo čičeriko in kodrasti ohrovt ter kuhamo 5 minut. Medtem po navodilu z vrečke skuhamo kuskus in ga serviramo kot prilogo enolončnici, katero pred serviranjem potresemo s sesekljanimi svežimi zelišči.

Oceni
1234