Sestavine

  • 300 g kislega zelja
  • 300 g kisle repe
  • polovica goveje klobase
  • 5 strokov česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica moke
  • 5 žlic paradižnikove salse
  • 2 majhni konzervi rjavega fižola (borlotti)
  • 2 velika krompirja
  • lovorov list
  • majaron
  • črni poper v zrnu

Uvod

Nekateri recepti so večni. In ti so ponavadi v zvezku z največjimi ušesi. V tistem, ki gre iz generacije v generacijo. Resda vsaka doda nekaj svojega, toda bistvo ostaja enako. Za te ”večne jedi” imamo vsi, vsaka kuharica in vsak kuhar svoj - najboljši recept.

Zato ne mislimo tekmovati. Zato je ta jota tukaj, ker je zdaj pač pravi čas zanjo. Zato, ker ste morda svoj zvezek z ušesi kje založili. Zato, ker ste, morda, radovedni. Prav radovednost pa je ena najbolj zaželenih lastnosti ”študentov” šole okusov!

A najbrž gre le za drobno idejo. Zakaj bi se prerekali, katera je boljša? Z zeljem ali repo? Kjer se prepirata dva, namreč tretji dobiček ima. V tem primeru smo vsi zmagovalci. Najboljša je jota, ko je vse najboljše složno in družno v njej!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Posebej skuhamo zelje in repo. V repo stresemo tanko narezano klobaso in dolijemo toliko vode, da vse pokrije. V zelje damo dva olupljena stroka česna in celi poper ter dolijemo malo vode. Oboje kuhamo 20 minut.

2

Krompir olupimo, narežemo na majhne kocke in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Tretjino krompirja pretlačimo v pire. Fižol stresemo na cedilo, ga oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.

3

V velikem loncu segrejemo olje, vmešamo moko in tri stisnjene stroke česna, popražimo in dodamo zelje in repo z vodo vred. Dodamo še krompirjeve kocke z malo vode, pretlačeni krompir, fižol, lovorov list, majaron in paradižnikovo salso, zavremo ter kuhamo 10 minut.

Oceni