Sestavine

  • 70 g temne čokolade (60 %)
  • 225 g masla
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 125 g sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 220 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 5 jajc
  • 100 ml sladke smetane
  • 15 g kakava v prahu
  • 50 g nalistanih mandljev
  • sladkor v prahu
  • maščoba za model
  • drobtine

Uvod

Najboljši je, ko zunaj sneži. A ne čakajte predolgo, saj je najboljši pozimi. Čeprav, ko ga enkrat naredite, potem vam je vseeno, kdaj je najboljši. Če pa je vedno odličen!

Našli smo ga že zdavnaj, ga priredili ravno toliko, da ni bil presladek in pretežek, zdaj pa je na vrsti vedno takrat, ko novo začne že utrujati, staro pa je že pozabljeno. Zato je to eden od tistih večnih receptov, ko nehaš iskati, eksperimentirati, spreminjati, ker je največja umetnost v kuhinji ravno v tem, da ni niti ene pripombe. Ta kolač ne potrebuje niti vilic! Kaj šele  stepeno sladko smetano! Pravzaprav, ker se na zime ni več mogoče zanesti, ga le belo potresite. Naj vsaj sladko sneži!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Hranilna vrednost: 403 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Model za marmorni kolač (premer 22 cm) namastimo in potresemo z drobtinami. Čokolado narežemo na drobne kocke. Moko in pecilni prašek dobro premešamo. Pečico segrejemo na 175 stopinj.

2

Mehko maslo, limonino lupino, ščepec soli, sladkor in rum penasto stepemo. V masleno kremo Izmenično dodajamo jajca in moko ter neprestano mešamo. Na koncu vmešamo še smetano.

3

Testo razpolovimo in v eno polovico zamešamo kakav in narezano čokolado. V drugo polovico testa pa zamešamo nalistane mandlje. V namaščeni model izmenično dodajamo svetlo in temno testo ter na koncu z žlico spiralno potegnemo po testu, da ga malce premešamo.

4

Marmorni kolač pečemo na spodnji rešetki 1 uro 30 minut, po 45 minutah pečenja ga narahlo prekrijemo z alu folijo, da ne potemni preveč. Pečeni kolač postavimo na kuhinjsko rešetko za 10 minut, da se malce ohladi. Nato ga zvrnemo iz modela, ohladimo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1234