Sestavine

  • 10 g peteršilja
  • 10 g bazilike
  • 5 g origana
  • 1 žlica limonovega soka
  • 100 ml repičnega olja
  • 100 ml oljčnega olja
  • 50 g mešanih solatnih listov
  • 200 g svežih jurćkov
  • 2 burrati (a 125 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper

Uvod

Ko je sreča, na skrivni lokaciji v gozdu, ali ob dobri gobji letini na tržnici, je potrebno hitro ukrepati. Tako lepe jurčke je škoda skrivati v hladilniku! Zato naj bodo že danes za večerjo, saj jih je za jutri za juho še premalo. Potrebujejo, torej, spremljavo.

Prednost dobrih sestavin je tudi v tem, da se jih v kuhinji ne sme mučiti. Prednost večerje pa v tem, da ni časa za ”mučenje”, ga je pa dovolj za uživanje. Solati je potrebno zmešati le zeliščno olje, če ga niste že prej, saj v hladilniku lahko počaka ves teden, burrati le privoščiti najbolj deviško olje in jurčke le hitro popeči.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 25 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

Liste peteršilja, bazilike in origana stresemo v blender. Dolijemo repično olje, oljčno olje in limonov sok ter vse skupaj fino zmiksamo. Začinimo s soljo. Tako pripravljeno zeliščno olje lahko hranimo v hladilniku 1 teden.

2

Jurčke narežemo na rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in jurčke pražimo na močni temperaturi 2 minuto oz. da rahlo porjavijo. Začinimo jih s soljo in poprom.

3

Burrato narežemo na debelejše rezine. Lahko pa jo nadomestimo tudi z natrgano bivoljo mocarelo (250 g), v katero zamešamo 1 do 2 žlici creme fraiche.

4

Na krožnika naložimo solatne lističe, burrato in pečene jurčke ter vse izdatno pokapljamo z zeliščnim oljem.

Oceni
1234