Sestavine

  • 200 g svežih jurčkov
  • 200 g jadranskih kozic
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 mlada čebula
  • sol
  • kajenski poper
  • limonov sok
  • sveže mleti črni poper
  • kajenski poper
  • 1 žlička sesekljanega peteršilja
  • solni cvet

Uvod

Pravijo, da čim manj je sestavin, tem boljše je. In da so že tri dovolj. A potemtakem je še boljše, če sta le dve! Torej, le jurčki in kozice, pa niti zmešati jih ni potrebno.

Toda le takrat, ko so jurčki tako sveži, da diši celo stanovanje in da v ponev pridejo le tisti, ki jih ne pojemo kar surove. A le zato, ker pri surovih jurčkih ni dobro pretiravati, če želimo mirno spati.

In le, če ste kozice – v tem primeru čim manjše, tem boljše – poleti kupili neposredno od ribiča in jih nato tudi takoj zamrznili. Šele v zelo vroči ponvi bodo spet oživele.

Kar je zraven, je le, da okrepi nadokus. Z jurčki se praži mlada čebula, s kozicami pa strok česna. Nasprotja se vendar privlačijo!

Na krožniku pa, seveda, le še najboljše olivno olje in najboljša piranska sol.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: penina Medot brut 48
 
Postopek
1

Mlado čebulo in jurčke narežemo na rezine. Kozice dobro osušimo s papirjem. Česen olupimo in narežemo na zelo tanke rezine.

2

V srednje veliki ponvi segrejemo dve žlici olja, dodamo jurčke in mlado čebulo ter na hitro opražimo na močnejši temperaturi. Na koncu jih solimo in popramo.

3

V drugi ponvi segrejemo preostalo olje, dodamo kozice in jih pražimo na močni temperaturi 1 minuto. Začinimo jih s kajenskim poprom.

4

V servirni skodeli naložimo pečene jurčke in kozice, potresemo s peteršiljem in pokapljamo z oljčnim oljem ter potresemo s solnim cvetom. Ponudimo s hrustljavo bageto.

Oceni
1234