Sestavine

  • 200 g pšenične moke
  • 40 g kakava v prahu
  • 3 jajca
  • 1 rumenjak
  • 300 g jurčkov
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici rožmarina
  • 3 žlice olupljenih lešnikov
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • poper
  • naribani parmezan

Uvod

Greva na nedeljski izlet, po gobe? ”Saj ne bova nič našla,” se ni z izleta hotela vrniti praznih rok. Tržnica je polna jurčkov, torej rastejo, se ni dal. Toda: ”Če veš, kje …”, njen pesimizem ni popustil. Pa greva le na izlet, v domačo gostilno na jurčke, je usahnilo še njegovo upanje o gobarski sreči. ”Jooj,” je zastokala. Kaj pa je? ”V gostilno na jurčke? Vsi delajo enake jedi, brez domišljije, preveč jurčkov, čebule, smetane, moke …, in premalo okusa. Zakaj pa ne bi ti raje kaj dobrega skuhal iz jurčkov?! Če praviš, da jih je polna tržnica, bom skočila ponje.” In je šel na izlet v kuhinjo …

Saj ima prav, ji je priznal, res so vse gobje jedi v naših gostilnah enake in nedomiselne. Juhe so polne prežgane čebule, omake so polne prežganja, jurčki so polni dolgčasa. Kaj ostane od njihovega gozdnega, jesenskega, avanturističnega vonja, ko ga dobi v roke nedeljsko kosilo v polni gostilni …

Glavna napaka je, da vsi mislijo, da so jurčki sami sebi dovolj, ker so tako intenzivnega okusa. Juha je zato brez zelišč, začimb in zelenjave, omaka prekrije puste testenine, pri glavnih jedeh pa naj bi popečen okrasni bet sam popravil vse napake pustega mesa in razkuhane zelenjave.

Ker ni hotel ponoviti teh napak, je svežim gobanom namenil pisano družbo, v kateri niso v dominantni, temveč ekipni vlogi. Jesensko in gozdno barvo ter vzdušje je ”naslikal” s kakavom, ki ga je obilno zamešal v testo za rezance, ki pa jih je zrezal bolj na bleke. Čokoladni sladki grenkobi je v bran dodal lešnike, tako kot jurčkom česen. Ker je jesen lepa, je bilo v omako potrebno zamešati le še rožmarin in krožnik potresti s kosmi parmezana.

”Boljše kot na izletu!” ga je pohvalila. A le zato, ker si ti našla tako lepe jurčke, ji je vrnil pohvalo, za tržnico....

  • Kategorija: Jesen, On zanjo
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 510 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
 
Postopek
1

V skledo je presejal moko in kakav, naredil vanjo vdolbino, dodal jajca in rumenjak ter premešal z vilico. Pri mešanju je dodajal moko od strani, da je v sredini nastalo gostljato testo.

2

Nato je z rokami vse zgnetel v gladko testo, ga zavil v prozorno folijo in pustil počivati 30 minut.

3

Jurčke je očistil in narezal na manjše kose. Olupljeni česen je drobno sesekljal. Lešnike je grobo narezal in opražil v ponvi brez maščobe. Rožmarin je osmukal.

4

Testo je prepolovil in obe polovici tanko razvaljal. Nato ga je narezal na široke trakove in rahlo potresel z moko. V velikem loncu je zavrel vodo in jo solil.

5

V široki ponvi je segrel 3 žlice olja in na močni vročini opražil narezane jurčke. Dodal je maslo, rožmarin in česen ter pražil še 2 minuti. Na koncu je vse skupaj krepko začinil s soljo in sveže mletim poprom.

6

Kakavove rezance je stresel v vrelo vodo in jih kuhal 3 minute (al dente). Kuhane rezance je odcedil in pri tem shranil nekaj žlic vode od kuhanja. Zmešal jih je s preostalim oljem in stresel v ponev k jurčkom.

7

Vse skupaj je previdno premešal in dolil malo vode od kuhanja. Na ogrete krožnike je naložil rezance ter jih potresel z lešniki in parmezanom.

Oceni
1234