Sestavine

  • 1 zreli mango (ca. 400 g)
  • 2 žlici limetinega soka
  • 6 žlic pomarančnega soka
  • 2 žlički jedilnega šrkoba
  • 4 rumenjaki
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 1 žkica moke
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 200 ml sladke smetane
  • 200 ml mleka
  • 50 g sladkorja
  • 120 g mešanih oreščkov (orehi, lešniki, mandlji, arašidi)

Uvod

Karamela je ponavadi dodatek. Da posladka tisto, kar je že tako sladko … Zato so karamelne sladice velikokrat pretežke. Toda, klin se s klinom izbija! V tej sladici, namreč, karamela ni le dodatek, temveč je glavna sestavina. Pa sladica sploh ni težka! Hvala, mango.

Zato nam tega, kako preprosto je, sploh ni potrebno posebej poudarjati. Le na krokant, ki poskrbi za razburljivost, nikar ne pozabite....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 465 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Mango olupimo in s koščice odrežemo vso meso. 150 g olupljenega manga zmiksamo s pomarančnim in limetinim sokom. Preostali mango narežemo na majhne kocke. V kozici zavremo mangov pire, ga zgostimo z jedilnim škrobom, vanj zamešamo narezani mango in pustimo ohladiti.

2

Za karamelno kremo rumenjake in sladkor v prahu stepamo v mešalniku na visokih obratih 5 minut. Na koncu vmešamo moko. Zavremo mleko in sladko smetano.

3

V nizkem širokem loncu počasi segrevamo rjavi sladkor in ne mešamo toliko časa, dokler se sladkor ne prične topiti na robovih. Ko sladkor svetlo rjavo karamelizira, dolijemo vroče mleko in med mešanjem kuhamo, da se karamela raztopi.

4

Karamelno mleko počasi dolivamo v jajčno kremo in nato vse skupaj zlijemo nazaj v lonec. Med stalnim mešanjem z metlico kremo zavremo in kuhamo 30 sekund. Kremo po vrhu pokrijemo s prozorno folijo in pustimo ohladiti.

5

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Zavremo sladkor in 50 ml vode. Oreščke grobo sesekljamo in jih zamešamo v sladkorni sirup. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj porazdelimo oreščke in jih pečemo v sredini pečice 10 minut oz. do zlato rjave barve. Vmes jih večkrat premešamo. Pečene oreščke ohladimo.

6

V kozarce izmenično naložimo karamelno kremo in mangov kompot ter postavimo na hladno za 1 uro. Pred serviranjem potresemo s karameliziranimi oreščki.

Oceni