Sestavine

  • 4 debeli beli beluši
  • 4 žlice olivnega olja
  • sok pol limone
  • solni cvet
  • sveže mleti poper
  • 50 g parmezana v kosu

Uvod

Najboljši primer razlike med zelenimi in belimi beluši (šparglji). Seveda, da ugotoviš razliko, je potrebno čim bolj prvinsko. Torej surovo. Zato karpačo!

Razliko je najlažje in najboljše pojasniti s primerjavo z vinom. Tako kot so vina sveža in zorjena. Šparglji (zeleni) so prvi, beluši (beli) drugi, tisti, za katere se grozdje najdalje pusti na trti, nato pa izberejo le povsem zdrave jagode, ki jih v vino spremenijo avtohtone kvasovkami, nato pa dolgo leži na drožeh in še dalje v steklenici. Zeleni pa … Zagledajo sonce, dobijo barvo in mladi so, polni svežine, z izrazito cvetico.

Tako surovi pa beluši pokažejo, zakaj so ”zoreli” v zemlji, kot najboljše vino v amforah, zakaj je njihov okus po prsti in njeni mineralnosti vreden več od všečnosti arom klorofila, zakaj sezona belušev doseže vrhunec šele takrat, ko so beluši tako sveži, da jih lahko jeste kot jabolko. Ki ga morate le zelo tanko nalistati in potresti ter preliti z najboljšimi dodatki.

  • Kategorija: On zanjo, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 245 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: Ranina 2009, magnum, Bartol
 
Postopek
1

Beluše je olupil in jih po dolgem narezal oz. nahobljal v tanke trakove. Narezane beluše je dekorativno naložil na krožnika.

2

Pokapljal jih je z olivnim oljem in limonovim sokom, začinil s solnim cvetom in poprom ter po vrhu potresel z nahobljanim parmezanom.

Oceni
1234