Sestavine

  • 2 kg klapavic (dagnje)
  • 3 šalotke
  • 120 g chorizo klobase (pikantna paprika klobasa)
  • 4 stroki česna
  • 6 žlic olivnega olja
  • 2 žlici sesekljanega svežega koriandra
  • 250 ml šerija (medium)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Buzara je zakon! V eni je preveč vina, v drugi drobtin, v tretji česna, pol prisega na rdeče (s paradižnikom), pol na belo(brez njega), včasih je tekočine preveč, še večkrat premalo, vedno pa se najemo bolj kruha kot školjk ... Pa kaj! Buzara je zakon! Čeprav se drugih zakonov ne držimo, se tega držimo kot Štajerec plota. Kot da bi bila na svetu zgolj ena buzara ...

Prevarajte jo, končno! Poskusite drugače, saj to ni goveja juha, ki gre iz roda v rod. Edino pravilo je, da so klapavice sveže, kar je vedno takrat, ko vam v ribarnici rečejo, da so tokrat dobili slovenske. Poleg česna naj bo pikantna španska klobasa, namesto kruha hrustljavi pomfrit, namesto peteršilja bolj aromatično-markanten zeleni koriander.

Pa nikar ne objokujte: ”Joj, zakaj je nisem prevaral-a že prej,” saj bodo naslednji teden klapavice v vaši ribarnici spet sveže....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 464 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Steyer, dišeči traminec, polsuho, 2011
 
Postopek
1

Klapavicam pod tekočo mrzlo vodo odstranimo “brado” in odprte školjke zavržemo. Klobaso narežemo na majhne kocke in olupljeno šalotko na tanke kolobarje. Česen olupimo in drobno sesekljamo.

2

V velikem širokem loncu rahlo segrejemo olje, vanj stresemo narezano šalotko in jo stekleno opražimo. Dodamo še česen in narezano klobaso ter pražimo 3 minute. Dolijemo šeri, ga malce pokuhamo na močni vročini in v lonec stresemo školjke. Pokrito dušimo na srednji vročini 5 do 10 minut, vmes školjke nekajkrat premešamo. Na koncu jih potresemo s peteršiljem in koriandrom. Odlična priloga je ocvrti krompirček ali hrustljava bageta.

Oceni