Sestavine

  • 60 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 2 rumenjaka
  • bourbonska vanilija (mleta)
  • 200 g sladke smetane
  • 180 ml mleka
  • 125 ml kokosovega mleka
  • 1 zreli mango
  • 30 ml kokosovega likerja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 3 vejice mete
  • sladkor za karameliziranje (rjavi ali beli)

Uvod

Idealno za pozno-poletni piknik, ko avokadova juha speče tiste, ki jih že zebe, in ohladi one, ki jim je še vroče. Medtem se žar dovolj močno ogreje, da na njem najprej spečemo kozice, potem pa, ko ni več tako vroč, še bolj potrpežljivo piščančje ražnjiče. Če je, na žaru in v trebuhu, še kaj prostora, je tudi pujsova marinirana potrebušina hitro hrustljava, da ob njej tekne na žaru pečeni ananas. Z njim pa smo finale, ko je v eni skodeli mango, v drugi pa ožgana sladkorna skorja pod seboj skriva kososov creme brulee že najavili....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 270 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Sladkor, jajca in rumenjaka zmešamo z metlico. Zavremo mleko, smetano, kokosovo mleko in bourbonsko vaniljo ter med stalnim mešanjem vlijemo v jajčno maso. Pečico segrejemo na 140 stopinj.

2

Kremo nalijemo v keramične modelčke in jih postavimo v pekač. V pekač vlijemo vročo vodo, da sega do treh četrtin modelčkov in postavimo na spodnjo rešetko v pečici. Pečemo 30 minut, nato kremo ohladimo na sobni temperaturi in postavimo v hladilnik za 2 uri.

3

Mango olupimo in narežemo na majhne kocke. Prelijemo s kokosovim likerjem, potresemo z rjavim sladkorjem in do serviranja postavimo pokrito s prozorno folijo v hladilnik. Pred serviranjem v mangov ragu zamešamo sesekljano meto.

4

Kremo enakomerno potresemo s sladkorjem in s pomočjo gorilnika karameliziramo. Takoj postrežemo z mariniranim mangom.

Oceni
1234