Sestavine

  • 400 ml nesladkanega kokosovega mleka
  • 120 ml sladke smetane
  • 1 vanilijev strok
  • 60 g sladkorja
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • 2 jajci
  • sol
  • 3 žlice kokosovih kosmičev
  • 300 grabarbare
  • 60 g rjavega sladkorja
  • 120 ml pomarančnega soka
  • 1 žlica grenadine sirupa
  • 2 žlici karameliziranih oreščkov

Uvod

Flameri (ali flummery) je vedno z zdrobom, vse drugo pa so variacije. Eden je tukaj, tudi z rabarbaro, zato je drugi še s kokosom. Po panakotah, pudingih, moussih in kremicah takšen zdrob ni le za dojenčke, temveč za vse, ki jim po dobrem obedu ostane le še malo prostora za sladko. Rabarbara sladkost združi s kislino, zdrobov flameri pa poskrbi za delo – je tako mehak, da ga je potrebno temeljito zgristi.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 590 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo kokosovo mleko, sladko smetano, 30 g sladkorja in izpraskano sredico vanilijevega stroka. Med mešanjem v mleko stresemo zdrob in kuhamo na srednji temperaturi 3 minute.

2

Jajci ločimo, rumenjaka razžvrkljamo in hitro zamešamo v vroči zdrob. Beljaka rahlo stepemo, dodamo preostali sladkor in stepamo do kremastega snega. Sneg nato z metlico zamešamo v kuhani zdrob in napolnimo modelčke (a 150 ml). Postavimo jih v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

3

Rabarbaro očistimo in narežemo na 5 o 7 cm velike kose. Zavremo pomarančni sok, rjavi sladkor in grenadine sirup ter pustimo vreti 5 minut. Dodamo rabarbaro in jo pokrito kuhamo na majhni vročini 3 do 5 minut, vmes večkrat previdno premešamo. Po želji lahko kompot na koncu zgostimo z žlico jedilnega škroba.

4

Pred serviranjem flameri s pomočjo noža ložimo od roba modela in ga zvrnemo na krožnik. Zraven naložimo rabarbaro z malo soka in puding potresemo s karameliziranimi oreščki.

Oceni
1234