Sestavine

  • 600 g fileja lososove postrvi s kožo
  • 1 majhna bela čebula
  • 1 strok česna
  • 1 košček svežega ingverja (4 cm)
  • ščepec žafrana
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 žlici kurkume
  • 2 žlici sladke paprike v prahu
  • 1 žlica mlete orientalske kumine
  • 200 g grškega jogurta
  • 400 g majhnega krompirja
  • 400 g kolerabe
  • 2 šalotki
  • 2 žlici masla
  • sol, sveže mleti poper
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 100 g kisle smetane
  • sveži pehtran

Uvod

Če kolerabice zrasejo na domačem vrtu, je to praznik, ki hoče temu primerno spremljavo. Brez domačega vrta, pa je potrebno bolj zgodaj vstati, da nam na tržnici ne pokupijo najlepših in najbolj svežih majskih kolerabic.

Kar pa se tiče lososove postrvi, je lahko tudi losos, pomembna je kakovost obeh, ki se okusi čim manj časa pustimo rožnato ribje meso primerne debeline (3 cm) na toploti. Zato se nima smisla preveč ukvarjati s kožo, saj je nežnega mesa neprimerno več. Torej, žar (s pokrovom) na polno, nato pa lososa/postrv s kožo navzdol in s pasto, kolikor se je drži. Pokrijte in čez pet minut je gotovo. Brez obračanja!

Ker je bila na začetku solata (z domačega vrta), s prelivom iz olivnega in bučnega olja, gorčice in majoneze, soli in popra, z malo vode in strokom stisnjenega česna, vse skupaj spenjeno do emulzije, potem mora biti, naj bo še nekaj za konec. Dober camembert ne potrebuje spremljave, če je le v kozarcu ostalo kaj rožnatih mehurčkov (Joannes, modri pinot, brut).

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Penina Joannes rose, brut
 
Postopek
1

Zmešamo limonov sok in žafran. Čebulo, česen in ingver olupimo, sesekljamo in zmiksamo z vsemi začimbami, limonovim sokom in jogurtom v gladko pasto. Ribje fileje osušimo, s polovico paste premažemo dno posode v kateri bomo marinirali ribe, nanjo položimo fileje s kožo navzdol in jih premažemo s preostalo pasto. Pokrite v hladilniku mariniramo najmanj 6 ur ali preko noči.

2

Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Kolerabo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na tanke rezine. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. V kozici segrejemo maslo in v njem stekleno opražimo šalotko. Dodamo krompir in kolerabo, pražimo na majhni vročini 5 minut, solimo in popramo ter dolijemo juho. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 8 do 10 minut. Vmešamo kislo smetano in kuhamo še 5 minut na srednji vročini, da se omaka rahlo zgosti, nato jo solimo in popramo ter vmešamo drobno sesekljani pehtran.

3

Fileje lososove postrvi spečemo na žaru (glej uvodnik). Na ogrete krožnike naložimo kolerabo in krompir v omaki, nanjo položimo pečeni file ter okrasimo z nekaj vejicami pehtrana.

Oceni
1234