Sestavine

  • 500 g kolerabe
  • 50 g šalotke
  • 1 srednje velik krompir
  • 40 g masla
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 100 ml belega vina
  • 100 g svežih mavrahov
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica oluščenega sezama
  • 125 ml sladke smetane
  • zeliščno olje

Uvod

Juha ni le vroča, globoka in gosta, temveč ima tudi prepoznaven kolerabni okus. Zaradi tega si zasluži, da je spomladi vedno takrat na družinski mizi, ko zunaj vse tako lepo zacveti. A kaj, ko ji nekaj manjka … Nima barve! Bela juha v belem krožniku … Zato smo ji dodali še opečene mavrahe in ti so dodali še svoj gozdno-gobji-umami vonj. A prehitro so se potopili in še vedno je nekaj manjkalo … Zato smo dodali zapik iz stekleničke z zeliščnim oljem. Še bolj je dišalo in  juha je postala tudi pikantna. Toda, še vedno je nekaj manjkalo. Zato smo nekaj cvetenja dodali v vazo in juha je oživela.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 418 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Šalotke olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeno kolerabo in krompir narežemo na 1 cm velike kocke. Mavrahe temeljito umijemo in dobro osušimo s papirjem. Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.

2

V loncu rahlo segrejemo 20 g masla, dodamo šalotko in jo stekleno opražimo na srednji temperaturi. Dolijemo vino, ga pokuhamo na polovico, v lonec stresemo narezano kolerabo in krompir ter zalijemo z juho. Solimo in popramo ter kuhamo pokrito na majhni temperaturi 25 do 30 minut.

3

Juho gladko zmiksamo v blenderju, dolijemo sladko smetano in limonovo sok ter zavremo. Začinimo jo z muškatnim oreščkom in po potrebi dosolimo.

4

V ponvi segrejemo preostalo maslo in mavrahe pražimo na močni temperaturi 1 minuto. Nato jih solimo in popramo. V ogrete krožnike nalijemo juho, jo potresemo s pečenimi mavrahi in sezamom ter pokapljamo z zeliščnim oljem.

Oceni
1234