Sestavine

  • 4 pomaranče
  • 3 manjši koromači
  • sladkor
  • sol
  • črni poper
  • 100 ml oljčnega olja
  • 150 g orehov
  • 2 žlici medu
  • 1 žlička sesekljanega kopra

Uvod

Nasprotja se privlačijo. Še posebej je to pomembno, ko načrtujete poletni piknik. Na žaru bo toliko mesa, ki bo potrebovalo toliko kruha, da bo vso to težo nekaj moralo olajšati, presekati, razbremeniti. Solate so za takšna opravila najbolj pomembne. Toda, paradižnikova je poleti vsak dan na programu, zelena ni za žar, paprike so z žara, kumarična sama potrebuje razbremenitev. Za pravo nasprotje potrebujete nekaj s čisto drugega konca.

Surovi koromač je sladek, pekoč, pikanten, vse hkrati, zato bo prenesel še tako nenavadno drugačnost. Osvežite ga s sočno pomarančo in mu dodajte nepričakovanost z orehi. In vaš stari žar bo naenkrat čisto nov....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
 
Postopek
1

Dve pomaranči prerežemo na polovico in stisnemo sok. Preostali pomaranč filiramo (jih olupimo z belo kožo vred in nato z ostrim nožem izrežemo fileje) in pri tem shranimo sok. Nato ves sok in ščepec sladkorja zavremo, pokuhamo na polovico in ohladimo. Zmešamo z oljem, soljo in sveže mletim poprom.

2

Orehe grobo sesekljamo, zmešamo z medom, stresemo v ogreto ponev in rahlo karameliziramo. Stresemo jih na krožnik in ohladimo.

3

Koromač narežemo na tanke rezine, prelijemo s pomarančno omako in z rokami dobro premešamo. V koromač zamešamo še pomarančne fileje in koper ter po potrebi solimo in popramo.

Oceni
1234