Sestavine

  • 100 g masla
  • 6 rumenjakov
  • 250 g kostanjevega pireja
  • 100 g mletih lešnikov
  • 20 g drobtin
  • 50 g naribane 60 % čokolade
  • 5 beljakov
  • 60 g sladkorja
  • maščoba in drobtine za modelčke
  • 6 zrelih fig
  • 1 žlica medu
  • 1 vejica rožmarina
  • 200 ml prošeka
  • 200 ml soka črnega ribeza
  • 2 žlici staranega balzamičnega kisa
  • vaniljev sladoled

Uvod

Ste se tudi vi že naveličali čokoladnih fondantov, lava kolačev, vročih narastkov ali kako vse že imenujejo sladico, s katero so v naših gostilnah z liste ”brez nje ne gre nihče domov” pregnali panakoto in tiramisu? Če ste prikimali, boste znali ceniti svežino, rahlost in drugačnost flana, ki ne teče, ker se raje topi, in ki ne poudarja čokolade, ker mu lešniki v družbi kostanjev dajejo več nadokusa.

Če niste prikimali, pa še boste. Ko poskusite ta flan!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za mariniranje)
 
Postopek
1

V kozici segrevamo med in osmukane lističe rožmarina, da se vse rahlo speni. Dolijemo sok in prošek ter pokuhamo na polovico. Malce ohladimo in prelijemo preko fig, ki smo jih razrezali na šest delov. Postavimo v hladilnik preko noči.

2

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Maslo in rumenjake penasto stepemo ter vmešamo lešnike, drobtine, kostanjev pire in čokolado.

3

Beljake in sladkor stpemo v kremasti sneg in ga previdno zamešamo v jajčno kremo. Modelčke za pečenje (150 ml) dobro namastimo in potresemo z drobtinami. Napolnimo jih s testom, postavimo v pekač, dolijemo do polovice modelčkov vrelo vodo in postavimo v sredino pečice za 30 minut.

4

Pečene kolačke malce ohladimo, jih ob robovih z nožem temeljito ločimo od modelčka in zvrnemo na servirne krožnike. Okrasimo z mariniranimi figami in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

Oceni
1234