Sestavine

  • 3 kotleti mangalice
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 35 ml ribje omake
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici arašidovega ali repičnega olja
  • sveže mleti črni poper
  • 2 sladka krompirja (a ca. 250 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 6 vejic timijana
  • sol
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 120 g creme fraiche
  • 100 g svežega kozjega sira
  • 2 žlici sladke smetane

Uvod

Kotlet na žaru? Pa kaj … Če za čevapčiče, kjer je največ odvisno od ”mase”, vedno prav pride še en recept, že za primerjavo z ustnim izročilom in dedovanjem, zakaj bi ga potem potreboval še za kotlet, ki ga je potrebno le dobro zapeči?!

Z zgornjo trditvijo ni nič narobe, dokler svinjske kotlete kupujete tam, kjer imajo največje parkirišče. Ker zanje sta res dovolj malo česnove pace in vroči žar. V vsakem primeru bodo tako in tako izsušeni.

Ko pa na pujsa začnete gledati res kot na kralja živali, pa hitro ugotovite, da le ni tako preprosto. Ker pravi pujs je lahko boljši tudi od pravega stejka! A le, če je kotlet od črne mangalice z belim ovratnikom in debelim slojem sladke maščobe, če je kotlet debel za dva kmečka prsta, in če ga daste najprej v pravo paco.

Ker so za pujse najboljši Azijci, smo si marinado sposodili pri Vietnamcih, in ker imajo goveji stejki radi krompir v foliji, smo za mangalico vanjo zavili sladki krompir.

Sicer pa je tudi pri tem receptu najbolj pomemben nakup. Zanjo ga je opravil pri Kodili v Markišavcih pri Murski Soboti.

  • Kategorija: On zanjo, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 884 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 1 ura za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Ribolla 2009, Radikon
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko in česen sesekljamo. V blenderju zmiksamo ribjo omako, sojino omako, rjavi sladkor, olje, šalotko in česen v gladko marinado. Kotlete umijemo, obrišemo do suhega, zložimo v vrečko za zamrzovanje in prelijemo z marinado. Dobro premešamo in postavimo zaprto v hladilnik za najmanj 1 uro (lahko tudi preko noči).

2

Sladki krompir temeljito umijemo in obrišemo s papirjem. Vsakega postavimo na list alu folije (20 x 20 cm), pokapljamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter obložimo s timijanom. Folijo ovijemo okrog krompirja in zavitke postavimo na vroči žar za 25 do 30 minut oz. da se krompir zmehča.

3

Medtem kumino opražimo v majhni ponvi brez maščobe. Gladko zemšamo kozji sir, sladko smetano in creme fraiche, krepko začinimo s soljo in poprom ter vmešamo drobnjak in kumino.

4

Kotlete vzamemo iz marinade, rahlo obrišemo in položimo na srednje vroči žar. Na vsaki strani jih pečemo 3 do 6 minut, odvisno od debeline. Pečen sladki krompir prerežemo na polovico in serviramo s kislo kremo.

Oceni
1234