Sestavine

  • 4 veliki krofi
  • 28 polovic zmrznjenih sliv
  • 1 žlica masla
  • 175 ml sladke smetane
  • 100 ml mleka
  • 3 jajca
  • 1/2 žličke mlete burbonske vanilije
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici rjavega sladkorja

Uvod

Krofi so najboljši sveži! Vse drugo je konfekcija, ki je suha in mastna, trda in mehka, drobljiva in gumijasta, vse to hkrati. Vsako leto me je prav strah pusta, ker bom moral še teden dni pospravljati kranclasto zalogo. Če pa se ne splača za vsakogar speči le dva, saj je z enim ali dvajsetimi (skoraj) enako dela.

Ne jejte včerajšnjih krofov kot krofe! Jejte jih kot pečenjak, ki mu lahko rečete tudi pustni narastek. Pravzaprav boste naslednje leto imeli novi problem. Kako čim več krofov prihraniti do jutri. Še dobro, da jih imajo na Trojanah vse leto....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 645 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Slive odtajamo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Krofe narežemo na 1 cm debele rezine. Posodo za narastek namastimo z maslom. Gladko razžvrkljamo smetano, mleko, jajca, vanilijo in sladkor.

2

V posodo izmenično naložimo rezine krofov in slive, prelijemo z jajčno kremo in po vrhu potresemo z rjavim sladkorjem. Pečemo v sredini pečice 30 minut, po 20 minutah na narastek narahlo položimo kos alu folije, da ne potemni preveč. Pred serviranjem ga po želji potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni
1234