Sestavine

  • 1 kg mokastega krompirja
  • sol, poper
  • 120 do 150 ml mleka
  • 60 g masla
  • 80 g šalotke
  • 60 g pancete
  • 2 žlici narezanega drobnjaka

Uvod

Tako dolgo ne boste verjeli, da je to krompir za ribje jedi, dokler ne boste poskusili. Potem pa boste krompirju s panceto in čebulo izbrali vselej drugačno ribjo spremljevalko.

Seveda pa ima pire, ki je tako močnega in izrazitega okusa, raje ribe, ki dovolj globoko plavajo, da morajo imeti dovolj maščobne zaloge. Za lososa sta panceta in pražena čebula, torej, idealni. Tukaj je losos iz pace na žaru.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 385 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo do mehkega v slani vodi. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Panceto narežemo na drobne kocke. Najlažje panceto drobno narežemo, če damo rezine v zamrzovalnik za 10 minut in jih šele nato narežemo.

2

V majhni ponvi segrejemo 20 g masla, dodamo narezano panceto in pražimo na srednji temperaturi 2 do 3 minute. Dodamo šalotko in pražimo še nekaj minut, da se zmehča. Solimo in popramo.

3

Krompirju odlijemo vodo, dolijemo toplo mleko in pretlačimo v gladki pire. Vanj zamešamo preostalo maslo in dobro premešamo. Nato dodamo še praženo šalotko s panceto in drobnjak, rahlo premešamo in takoj serviramo.

Oceni
1234